Bodine Schoenmakers.
Bodine Schoenmakers.

Een doel voor ogen: de Olympische Spelen in Tokio

Sport 936 keer gelezen

BERGHEM | De Berghemse taekwondoka Bodine Schoenmakers (24) is volop aan het trainen voor het Olympische kwalificatietoernooi en de Olympische Spelen in Tokio die dit jaar plaats gaan vinden. De coronacrisis heeft voor haar weinig veranderd en ze kan door haar topsportstatus gelukkig blijven trainen.

Bodine ging op vierjarige leeftijd voor het eerst mee naar een taekwondotraining met haar vader. Hij beoefende de sport van jongs af aan en heeft zijn enthousiasme voor de sport doorgegeven aan zijn dochter. "Het mooiste aan de sport zijn de overwinningen en het samenwerken met mijn coach, die tevens ook mijn vriend is. Het klinkt misschien onaardig, maar het geeft een goed gevoel om iemand een rake klap te geven." De taekwondoka heeft al een aantal mooie titels op haar naam staan. "Ik ben het meest trots op mijn zilveren medaille op het EK. Ik heb toen van veel dames gewonnen die hoger op de ranglijst staan dan ik. Ook ben ik 13 keer Nederlands kampioen geworden."
Taekwondo is in Nederland een relatief onbekende sport. "In bijvoorbeeld België en Duitsland zijn er veel meer mensen die deze sport beoefenen." Bodine vindt het een erg goede sport voor kinderen, omdat zij hierdoor meer zelfvertrouwen opbouwen. "Ik heb verlegen meisjes zien veranderen in zelfverzekerde dames. Door deze sport komen zij sterker in hun schoenen te staan."

Coronacrisis
De Berghemse merkt weinig van de coronacrisis. "Voorheen trainde ik in een groep van ongeveer 15 sporters, waarvan ik de enige topsporter ben. Door de coronacrisis heb ik nu privétrainingen met mijn coach. De groep zorgde wel voor sfeer, maar ik heb geen sfeer nodig om gemotiveerd te blijven." De andere sporters -die geen topsportstatus hebben- mogen alleen buiten trainen op 1,5 meter, maar dat is bij taekwondo erg lastig. Bodine traint in Amersfoort en bij Sportcentrum Papendal waar ook veel andere topsporters trainen.
Door de coronacrisis gingen de Olympische kwalificatietoernooien en de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar niet door. De kwalificaties zijn verplaatst naar het voorjaar, waar uit elk land twee dames en twee heren aan deel mogen nemen. Bodine is er daar een van. "Ik ben hier heel trots op." De afgelaste wedstrijden in 2020 maakte het voor Bodine soms lastig om gemotiveerd te blijven. "Tijdens het eerste halfjaar van de coronacrisis heb ik doorgetraind zonder doel, omdat alle wedstrijden afgelast waren. Het was hierdoor soms lastig om mijzelf te motiveren." Gelukkig heeft ze weer een doel voor ogen en is ze volop aan het trainen voor de Olympische kwalificaties.
Door veranderingen in de subsidieregeling kan de Taekwondo Bond geen financiële steun bieden. Hierdoor moet Bodine de trainingen en wedstrijden grotendeels zelf betalen. "De uren waarin ik niet aan het trainen ben, werk ik als administratief medewerker. Ook heb ik een bedrijf genaamd Change4Yourself. Ik adviseer mensen over voeding en geef trainingen in groepen of individueel." Dit is niet genoeg om haar sport te bekostigen. "Ik ben grotendeels afhankelijk van sponsoren en donaties. Ik heb een sponsor, FilterCare, waar ik dankbaar voor ben." Steunen kan via http://taekwondoamersfoort.nl/bodineschoenmakers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant