Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Ruwaard en DESO zijn twee verenigingen zonder jeugd.</p>

Ruwaard en DESO zijn twee verenigingen zonder jeugd.

‘Het beleid van de gemeente Oss vinden wij niet eerlijk’

  •   keer gelezen   Sport

Diverse sportverenigingen in de gemeente Oss zijn teleurgesteld dat over het laatste kwartaal van 2020 niet alle huurkosten worden kwijtgescholden door de gemeente. Ook verenigingen zonder jeugdteams betalen voor gemeentelijke buitensportaccommodaties 55 procent van de huur, 45 procent van de kosten vervalt.

Door overheidsmaatregelen waren vrijwel het hele vierde kwartaal alle binnen- en buitensportcompetities grotendeels stilgelegd, cultuurinstellingen gesloten en bijeenkomsten in groepen verregaand beperkt. Daarom besloot de gemeente Oss de huurkosten van niet gebruikte gemeentelijke accommodaties voor sport en cultuur over het laatste kwartaal van 2020 kwijt te schelden. Met deze maatregel willen ze helpen voorkomen dat amateur- en professionele gesubsidieerde organisaties op het gebied van sport en cultuur door de coronacrisis in financiële problemen komen. In een brief aan verenigingen bevestigt de gemeente Oss inderdaad dat voor culturele accommodaties geen huur wordt gevraagd. Voor binnensportaccommodaties worden de vooraf geannuleerde uren in deze periode kwijtgescholden. Voor buitensportaccommodaties is er een kwijtschelding van 45 procent. “We volgen de compensatieregeling van de Rijksoverheid. De sportverenigingen zijn hierover geïnformeerd via hun sportkoepel (actief of passief). De compensatieregeling van de overheid is in overleg met de sportkoepels en VNG tot stand gekomen. De sportkoepels zijn voor zover ons bekend tevreden met de regeling”, aldus de gemeente Oss.

Jeugd
De motivatie om voor de buitensport niet de hele huur kwijt te schelden is dat de sportparken na de zomervakantie nooit gesloten zijn geweest, aldus de gemeente. “Verenigingen hebben over het algemeen de sportparken ook gebruikt, vanaf medio oktober vooral voor de jeugd.” De gemeente maakt geen onderscheid tussen clubs die wel of geen jeugd hebben. Voor clubs waar dus het laatste kwartaal van 2020 helemaal niet is gesport geldt hetzelfde beleid als voor verenigingen waar de jeugd wel heeft kunnen sporten.

Protest
Voetbalvereniging DESO in Oss is één van de verenigingen die protest aantekent bij de gemeente. “Wij hebben geen jeugd en er is in het laatste kwartaal geen activiteit geweest. Het eerste elftal heeft ook niet getraind, dat was niet haalbaar met alleen tweetallen. Er komt qua geld niks binnen, maar de kosten lopen gewoon door. Wij vinden het beleid van de gemeente Oss niet eerlijk. Culturele accommodaties worden voor 100 procent ondersteund, sportverenigingen niet. Wij hebben contact gehad met meerdere verenigingen die er ook zo over denken”, aldus bestuurslid Tamara Brondsema - Cremers.

Maatwerk
De gemeente Oss geeft aan van verschillende verenigingen juist een positief bericht te hebben ontvangen op de gedeeltelijke huurkwijtschelding. “De maatregel wordt blijkbaar verschillend beleefd. Ook zijn er nog andere steunregelingen waar verenigingen zelf (zonder tussenkomst van de gemeente) een beroep op kunnen doen.” De gemeente Oss wijst de sportverenigingen ook op het nieuws dat de Rijksoverheid aanvullende steunregelingen voor voor de eerste helft van 2021 heeft aangekondigd.
Mocht een vereniging echt in financiële problemen komen, dan kan er een afspraak worden gemaakt bij de gemeente Oss voor een individuele passende oplossing.

Meer berichten