Logo kliknieuws.nl/oss
Bij de Wanderers wordt al 45 jaar cricket gespeeld.
Bij de Wanderers wordt al 45 jaar cricket gespeeld.

The Wanderers spelen al 45 jaar cricket in Oss

  •   keer gelezen   Sport

OSS | In de lente en de zomer bieden de voormalige voetbalvelden van Margriet aan het Amsteleind een typisch Engelse aanblik. Mannen in lange witte broeken en witte polo’s spelen cricket. Langs het veld zitten op tuinstoelen familieleden en supporters en genieten met een hapje en een drankje van het spel dat in 1774 in Engeland voor het eerst officiële spelregels kreeg.

door Dick Hubertus

Vanwege de coronamaatregelen kunnen ze nog niet voluit trainen en competitie spelen, dus wordt er vooralsnog in groepjes van vier geoefend. In 1976 richtte een aantal apothekers uit Engeland, Suriname en Nederland, die werkzaam waren bij Organon, de Wanderers Cricket Club Oss op. Maarten Schenk speelt er zijn geliefde sport al 40 jaar. Terwijl Schenk (51) de verrichtingen van de spelers op de pitch, de speciaal geprepareerde strook midden op het veld waar de wickets staan, volgt, vertelt hij: "Cricket is een heerlijk spel dat je heel lang kunt spelen. Het is ook een sociale sport. Bij wedstrijden, die de hele dag duren, gebruiken beide teams gezamenlijk de lunch en wordt na afloop ook samen gegeten. Een goede partij cricket spelen vereist concentratie, tactiek, techniek en ook conditie. Cricket is veel intensiever dan je zou vermoeden. Na een wedstrijd ben ik goed moe. Het is echt een gentlemen's sport, er is nooit rottigheid. Vaak zijn wedstrijden meer een reünie omdat je veel spelers uit het wereldje al jaren kent."
Voorzitter Ernst-Jan Sjamaar: "The Wanderers bestaat nu 45 jaar en in september hopen we dat te kunnen vieren met een jubileumweekend. We hebben momenteel 35 leden en willen dit seizoen ook een dames- en een jeugdteam opstarten. We hebben alle scholen aangeschreven om met name de leraren lichamelijke oefening enthousiast te maken voor de sport. De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond heeft de oud aanvoerder van het Nederlands team gevraagd als coördinator om gymleraren te gaan instrueren over de cricketsport zodat zij hun leerlingen de sport kunnen bijbrengen. Ook gaan we zelf clinics verzorgen." Schenk vervolgt: "Wij zijn heel blij met de medewerking van Margriet omdat we gebruik mogen maken van hun kleedkamers en clubhuis. Met wethouder Kees van Geffen zijn we aan het kijken hoe we ons veld kunnen optimaliseren. De pitch en het veld behoeven nog wat verbeteringen om definitief te worden goedgekeurd door de K.N.C.B. Ook willen we samen met de inwoners van de omliggende buurt bezien hoe we deze voormalige voetbalvelden nog meer door jong en oud kunnen laten gebruiken voor allerlei sport- en sociale activiteiten."

Meer berichten