Logo kliknieuws.nl/oss
Jens van der Heijden.
Jens van der Heijden.

Eerste voorzichtige stappen in elektrisch karten op Circuit Park Berghem

  •   keer gelezen   Sport

BERGHEM | Duurzaamheid is een sleutelwoord in de hedendaagse samenleving. Op dit onderdeel wil Circuit Park Berghem ook haar verantwoordelijkheid nemen. "Dit is niet van vandaag op morgen gerealiseerd, maar de nieuwe ontwikkelingen dienen serieus te worden genomen. Er moet worden bekeken in hoeverre de mogelijkheden van duurzame oplossingen meegenomen kunnen worden in de ontwikkeling op ons circuit: Het circuit van de toekomst."

Karten is een technische sport, aangezien gebruik wordt gemaakt van voertuigen. "Het spreekt voor zich dat met name op technisch gebied sprake is van een continu proces van nieuwe ontwikkelingen en concepten. In dit kader komt uiteraard ook het elektrisch rijden in beeld. In het wegverkeer is al een duidelijke toename te zien van het rijden met elektrische voertuigen. Ook vanuit de politiek met betrekking tot het nieuwe bestemmingsplan Sportpark Nieuw Zevenbergen zijn vragen gesteld om dat bij karten te introduceren. Uiteraard vanwege de overweging dat dergelijke voertuigen geen geluid, en dus ook geen overlast veroorzaken. Circuit Park Berghem zoekt continu samenwerking met ontwikkelaars en producenten van motoren om het geluid nog meer te reduceren. Met ons zusterbedrijf Kombikart Racing Parts in Schijndel zijn we daardoor in staat direct nieuwe ontwikkelingen te onderzoeken. De producent, BRP-Rotax,waarmee wij reeds in 1998 nieuwe stillere motoren hebben ontwikkeld, is nu volop bezig met de ontwikkeling van een elektronisch aangedreven kart: Project E20. In dit kader hebben we besloten om alvast zelf de mogelijkheden te gaan onderzoeken hoe een en ander verloopt tijdens wedstrijden qua infrastructuur op een circuit, en welke zaken hierbij nodig zijn."

Wedstrijdserie
Om deze reden hebben ze besloten om Jens van der Heijden uit Schaijk in te schrijven voor de DEKM (Deutsche Elektro-Kart Meisterschaft). "Doordat Jens mee gaat doen met deze wedstrijdserie, kunnen we ervaring op gaan doen over alle zaken met betrekking tot het elektrisch karten, en hoe wij dit in de toekomst kunnen implementeren. De kart waarmee Jens gaat rijden in de DEKM is een volledig elektrisch aangedreven kart met een topsnelheid van 135 kilometer per uur. De elektronische motor levert hierbij 24 kW, voorzien van Lithium-ion accu’s, een accu managementsysteem en E-Braking (recuperatie) zoals in de Formula-E. Hiermee is het mogelijk ongeveer 11 ronden te rijden op een circuit. Door Jens te laten rijden in de DEKM hoopt Circuit Park Berghem BV de eerste voorzichtige stappen te zetten in het elektrisch karten, en hopen we te kunnen bijdragen in de ontwikkeling hiervan."

Jens van der Heijden
Naast zijn Nederlands kampioenschap in Rotax 2T senioren, zijn Europees kampioenschap 2T en BNL, zal hij dus deelnemen aan de DEKM. Dit bestaat uit een testweekend in het Duitse Wackersdorf (D) en drie race-weekenden in Wackersdorf, Mülsen (Duitsland) en Genk (België) met een finale in Mülsen. Voor Jens van der Heijden een mooie kans om zich te laten zien. Hij heeft niet de ambitie om de tweede Max Verstappen te worden, maar hoopt wel van zijn hobby zijn werk te maken.

Meer berichten