<p>Jeffrey Herlings. (Foto: Ad Megens)</p>

Jeffrey Herlings. (Foto: Ad Megens)

video

Prachtig motorcrossweekend in Oss, maar publiekslievelingen kennen ongelukkige middag

  •   keer gelezen   Sport

OSS | 'Als' telt niet in de topsport. Maar wat 'als' Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff in de eerste ronde van respectievelijk de eerste en tweede manche niet zoveel pech hadden? Beide Nederlanders mochten spreken van een ongelukkige middag op circuit De Witte Ruijsheuvel in Oss. De MXGP Oss werd uiteindelijk gewonnen door de Sloveense wereldkampioen Tim Gajser, voor Antonio Cairoli en Romain Febvre.


Glenn Coldenhoff. (Foto: Ad Megens) 

In 1998 vond voor het laatst een Grand Prix solo plaats op De Witte Ruijsheuvel. Dit weekend dus na 23 jaar opnieuw en dat zal ook de komende vier jaar zo zijn. De ruim 5.000 toeschouwers maakten zich op voor een spectaculaire dag met daarin de MXGP en de M2-klasse. In de MXGP ging de meeste aandacht uit naar Jeffrey Herlings en Heeschenaar Glenn Coldenhoff. In de eerste manche was er een opmerkelijk incident met Herlings. De wereldtopper kon er niets aan doen, maar het voorwiel van Ivo Monticelli kwam in de openingsfase na een sprong tegen het lijf van Herlings aan. De Nederlander bleef ondanks de enorme klap op zijn motor zitten, wat best een wonder mag worden genoemd. Na afloop bleek namelijk dat hij door de klap zijn schouder had gebroken. 

In de eerste manche reed Coldenhoff lange tijd voorop, maar in de laatste ronden kwam Herlings sterk opzetten vanaf de vierde plaats. Uiteindelijk was het Herlings met de winst, maar door de breuk kon hij tijdens de tweede manche niet van start gaan. De vele supporters in het oranje gekleed wilden de longen uit hun lijf schreeuwen voor Coldenhoff, maar die ging al snel onderuit. Uiteindelijk finishte hij als 22ste en dat voelde voor hem voor het thuispubliek als een enorme teleurstelling. Carioli won de tweede manche en eindigde uiteindelijk in het klassement als tweede achter Gajser.

MX2
In de MX2-klasse maakte Kay de Wolf indruk. Hij werd derde in het overall-klassement achter Beaton en Geerts. Een knappe prestatie van de pas 16-jarige debutant.Sfeer
De organisatie van de MXGP in Oss wilde iets unieks neerzetten. Niet alleen motorcross van het allerhoogste niveau, maar ook met optredens van live artiesten. Vanwege de coronamaatregelen konden niet alle optredens doorgaan, maar desondanks viel de combinatie in de smaak van bezoekers. Ook het feit dat er stoelen langs het parcours gezet werden, is wellicht een blijvertje. Al bleek in de praktijk dat het onhaalbaar is dat iedereen tijdens de races ook daadwerkelijk gaat zitten. Met een prachtige baan -die er dankzij veel vrijwilligers perfect bij lag- en publiek dicht langs de baan was het genieten voor de crossliefhebbers. Al dachten een aantal topcrossers daar anders over, maar lees daarover woensdag meer in Weekblad Regio Oss.


MXGP op De Witte Ruijsheuvel.


Meer berichten