Team Café Bellevue
Team Café Bellevue

‘Zaalvoetbal is een enorm dynamisch spel’

Sport 975 keer gelezen

OSS | Het bestuur van Recreatief Zaalvoetbal Oss (RZV) zag de toekomst rooskleurig tegemoet, maar de coronacrisis heeft echter geleid tot een afname van het aantal teams. Op maandag 20 september gaat het nieuwe seizoen van start met 14 teams. RZV heeft er echter vertrouwen in dat de dalende trend snel stopt en weer aan groei gedacht mag worden.

door Leon Voskamp

Twee seizoenen geleden was er een competitie met 18 teams verdeeld over 3 klassen. Door corona kwam er een vroegtijdig einde aan het seizoen. Vorig jaar werd er vol goede moed gestart, maar na vijf wedstrijden werd er opnieuw een streep door de competitie gezet. “Eindelijk mogen we weer, wat zijn we blij dat we van start gaan. Op het veld zijn er geen coronaregels meer gelukkig, toeschouwers moeten nog wel anderhalve meter afstand houden”, aldus voorzitter Marcel Thomassen.
Twee seizoenen geleden schreven 18 teams zich in, vorig jaar 16 en er zijn er nu nog 14 over. “Als samen zaalvoetballen en daarna samen iets drinken niet meer kan, dan raak je de binding met de sport kwijt. Er zijn meerdere teams gestopt omdat diverse leden tijdens corona andere keuzes hebben gemaakt. We hebben er echter vertrouwen in dat veel van hen in de toekomst terugkeren. Er is straks weer het wekelijks ritme van lekker zaalvoetballen, dat gaan ze ongetwijfeld missen.” Het bestuur van RZV doet een beroep aan de huidige teams om mee te werven. “Er zijn nu veel voetballers die wel mee willen doen, maar te weinig man hebben voor een team. Wellicht kunnen we allemaal proberen anderen te enthousiasmeren of teams samen te voegen. Dan kan iedereen toch zijn hobby uitvoeren.”

Indeling
Alle veertien ploegen nemen het in de Mondriaanhal een keer tegen elkaar op. Na de eerste halve competitie worden de bovenste zeven en onderste zeven van elkaar gescheiden. Zo zijn er de tweede competitiehelft twee klassen. “Er zijn goede teams, maar ook ploegen die heel goed zijn. Het kan dus weleens voorkomen dat je met dikke cijfers wint/verliest, dat hoort erbij. In de tweede competitiehelft zijn ploegen meer aan elkaar gewaagd. Er is bovendien de mogelijkheid om in januari met een nieuwe ploeg in te stromen. Teams moeten dan zelf inschatten op welk niveau ze thuishoren.”

Dynamisch
Thomassen is een liefhebber van het spel. Al meer dan 30 jaar is hij keeper in de zaal. “Zaalvoetbal is een enorm dynamisch en snel spel. Het is 40 minuten intensief bezig zijn. Er is in principe geen fysiek contact toegestaan en het gaat om techniek en inzicht. Wij vormen zelf Team Café Bellevue en hebben voetballers tussen de 25 en 65 jaar. Maar toch kunnen we af en toe winnen van jonge gasten. Puur omdat je tactisch veel kunt bereiken. Het gaat erom dat je intelligent speelt en goed staat.” Volgens Thomassen staat gezelligheid bovenaan. “Natuurlijk wil je winnen als je in het veld staat. Maar alle teams bestaan uit vrienden of collega’s en lol staat centraal. Na afloop staan teams gezellig bij elkaar om iets te drinken en na te praten.”
Wil je een keer komen kijken? Er wordt gezaalvoetbald op maandag- en woensdagavond op Sporthal Mondriaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant