Rick van Rijn, Alex Bos, Kevin Bodde, Robin Vereijken
Rick van Rijn, Alex Bos, Kevin Bodde, Robin Vereijken

Geffense assistent-scheidsrechter wil naar de top: ‘Ik wil er alles uithalen wat er inzit’

Sport 1.962 keer gelezen

De aanwas van nieuwe scheidsrechters loopt al jaren terug, maar omdat cursussen in de coronacrisis niet doorgingen, is het aantal sterk gedaald. De verwachting is dat dit seizoen bij niet alle voetbalwedstrijden in de A-categorie een KNVB-scheidsrechter op het veld staat. Volgens Geffenaar Rick van Rijn (23) -assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal- ligt er een belangrijke taak voor verenigingen. “Waarom werven clubs wel nieuwe leden of trainers, maar vrijwel nooit scheidsrechters?”

door Leon Voskamp

Van Rijn startte op 15-jarige leeftijd als scheidsrechter bij Nooit Gedacht. “Ik heb de scheidsrechterscoördinator gebeld omdat het me een leuke hobby leek. Mijn eerste wedstrijd was van het team van mijn broertje. Ik had er lol in en de daaropvolgende jaren floot ik wekelijks bij de club. Nooit Gedacht is er serieus mee bezig, ze waarderen hun vrijwilligers. Ik kreeg een tenue, een vrijwilligersvergoeding en er werd voor eten en drinken gezorgd. Dat is echt een groot verschil met diverse andere clubs in de regio. Daar moet je zelf voor je eten en drinken zorgen, krijg je geen vergoeding en moet je je eigen kleren aantrekken. Maar als je als voetballer een scheidsrechter het veld op ziet komen met een spijkerbroek en trainingsjack, dan denk je al snel dat je met een ‘middencirkelscheids’ te maken hebt. Als je daarentegen met een tenue het veld opkomt, dan geeft dat een stuk uitstraling voor de scheidsrechter en de club.” Hij denkt dat als clubs actief gaan werven, het succes oplevert. “Er zijn genoeg jongens die het leuk vinden om te fluiten, maar ze hebben een zetje in de rug nodig of ze weten niet hoe ze moeten beginnen.” Of clubs het hun leden moet verplichten? “Dat zou een optie kunnen zijn, maar dan wordt het vaak minder leuk. Maar als er van de 10 scheidsrechters er 1 is die het leuk vindt en door gaat, dan is dat positief.” 

Agressie
Naast het feit dat het aantal aanmeldingen gigantisch daalde omdat de cursussen niet doorgingen in de coronacrisis, ziet Van Rijn nog een andere zorgwekkende ontwikkeling. “Er is veel weerstand en agressie in de maatschappij. Onlangs kreeg een 19-jarige scheidsrechter bij een wedstrijd in Utrecht een kopstoot. Helaas gebeuren dat soort incidenten vaker. Ik kan me voorstellen dat je als (jonge) scheidsrechter na agressie of bedreigingen liever iets anders wil gaan doen.” De Geffenaar neemt het ook op voor de wat oudere scheidsrechters waar vanuit de clubs vaak kritiek op is omdat ze het niet meer kunnen belopen. “Die mannen fluiten soms wel drie keer per week. Er wordt vaak over geklaagd, maar wees blij dat ze nog willen fluiten. Met alleen jonge gasten ga je het echt niet redden.”
Zelf kreeg Van Rijn ook regelmatig te maken met verbale agressie. Toen hij 18 jaar was, maakte hij de overstap naar de senioren. “Als dan een paar gasten van zo’n 35 jaar een grote bek opentrekken, dan ben je wel onder de indruk. Ik floot ook vaak in de regio Dordrecht, daar is het nog erger. Je krijgt er een dikke huid van, het hoort erbij. Als scheidsrechter leer je ervan en wordt je nog beter.” Hij vervolgt: “Vooropgesteld: het is een prachtige hobby. Het in goede banen leiden van een wedstrijd geeft een kick.”

Betaald voetbal
Van Rijn ontwikkelde zich uitstekend en kwam terecht in het Talententraject Betaald Voetbal. Niet meer om te fluiten, maar hij ging zich focussen op zijn nieuwe taak als assistent-scheidsrechter. “Ik vind vlaggen nog leuker dan fluiten. Vorig seizoen maakte ik mijn debuut bij Helmond Sport tegen Jong FC Utrecht. Helaas in een leeg stadion, al begin je dan wel iets relaxter. Inmiddels staat de teller op zes duels, waaronder TOP Oss tegen Roda JC. Een stadion met publiek is veel leuker. Niet dat ik me af laat leiden, want je zit in de focus van de wedstrijd.” De Geffenaar is ook vaak actief in de Tweede Divisie. De volgende stap moet de Masterclass worden. Hij doet er veel aan om de top te bereiken. Naast veel conditiewerk kijkt hij vaak naar de verrichtingen van collega’s en bespreekt hij wedstrijden met zijn coach. “Met de Masterclass ben je iedere week actief in het betaald voetbal, dat is mijn eerste doel. Ik wil er alles uithalen wat er inzit. Tot nu toe gaat het goed en we zien wel waar het schip strandt.”

COVS
Van Rijn is actief lid van COVS Oss-Uden e.o. en voorheen bestuurslid. Hij is ook bestuurslid van COVS Den Bosch e.o. en geeft er conditietraining. “In Den Bosch hebben we een heel leuke groep met enthousiaste scheidsrechters. Onlangs hebben we in samenwerking met de KNVB bij de clubs een wervingsactie voor jonge scheidsrechters gehouden. Binnen mum van tijd was die groep gevuld. In de toekomst willen we dat met Oss-Uden ook gaan doen, want we zijn ervan overtuigd dat dat hier ook kan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant