Geert Schoonbergen, keeper van MHC Oss.
Geert Schoonbergen, keeper van MHC Oss.

Schoonbergen: ‘Keepen is vooral een strijd met jezelf’

  •   keer gelezen   Sport

OSS | Voor regelmatige bezoekers van de wedstrijden van het eerste herenteam van hockeyclub MHC Oss is het een vertrouwd beeld. Keeper en aanvoerder Geert Schoonbergen (31) die zijn mannen luidkeels bij de les houdt. “Ik ben een man met een mening en dat laat ik horen in het veld. Soms moet de boel worden opgepept of mensen op hun plek worden gezet.”

door Dick Hubertus

Sinds acht jaar staat Geert bij de Osse eersteklasser onder de lat en is hij een van de betere en meest ervaren keepers van Zuid-Nederland. Met 1.90 meter is hij heel atletisch en lichtvoetig, snel in zijn reacties en beschikt hij over een gave techniek. Vaardigheden die ook buiten Oss zijn opgevallen, maar Geert is al sinds zijn negende jaar MHC trouw gebleven. Dat hij ooit met keepen begon berust puur op toeval. Hij herinnert zich: “Tot de C-jeugd speelde ik rechtsachter. Ik brak echter mijn kuitbeen. Tijdens de revalidatie mocht ik van de dokter niet voluit spelen, maar wel een beetje keepen. Dat bleek ik heel leuk te vinden. Het was wel een kwestie van lange adem om in het eerste te komen. 3,5 jaar was ik tweede keeper achter Roel Bekkers.”

Mentale aspect
Over het keepersvak vertelt Geert: “Naast een goede techniek en fysiek in orde zijn, is met name het mentale aspect doorslaggevend. Het is vooral een strijd met jezelf. Een keeper wordt vaak afgerekend op maar enkele acties per wedstrijd die het verschil maken tussen winnen of verliezen. Dat geeft veel druk en stress. Als je goed keept geeft dat een euforisch gevoel. Vroeger had ik meer moeite met druk om te gaan, maar hoe volwassener je wordt, hoe beter je het kunt handelen. Ze vragen me wel eens: Hoe kun je bij shoot-outs toch zo rustig blijven? Dat komt omdat ik zó gefocust ben op de situatie dat alle spanning van me afglijdt. En als het dan lukt het duel van één tegen één te winnen dan ben je het mannetje.”

Vader
Geerts grootste fan was zijn vader. Tot in februari 2020 het noodlot toesloeg en hij plotseling kwam te overlijden. Voor Geert en de familie een enorm trieste gebeurtenis: “Mijn vader was zo’n trouwe supporter. Ook als hij wist dat ik op de bank zat dan reed hij nog naar Rotterdam om te komen kijken. Ik mis hem nog iedere dag. Mijn voldoening haal ik altijd uit het halen van doelen die ik me stel. Voor MHC Oss hoop ik dat er ook jonge keepers gaan doorbreken, want een keer wil ik wel met pensioen, maar nu nog niet, voorlopig sta ik nog veel te graag op het veld.”

Meer berichten