<p>Hein de Groot in het geel tijdens de Amsterdam Marathon.</p>

Hein de Groot in het geel tijdens de Amsterdam Marathon.

Hein de Groot 10e op NK marathon: ‘Mentaal was het erg zwaar’

  •   keer gelezen   Sport

GEFFEN/AMSTERDAM | Zijn doel was om de Amsterdam Marathon onder de 2.30 uur te lopen. Hein de Groot kwam na 42 kilometer en 195 meter over de finish met een tijd van 2.27.56, een dik persoonlijk record. De 33-jarige Geffenaar met Lithoijense roots werd hiermee tiende tijdens het Nederlands kampioenschap. “Het was echt extreem veel afzien.”

door Leon Voskamp

Hij liep in 2019 al eens een marathon in 2.33 uur, maar wilde erg graag ooit onder de 2.30 duiken. Voor dat doel trainde hij de afgelopen vier maanden heel specifiek. “Ik heb bijvoorbeeld een aantal keer een duurloop van twee uur gedaan en daarna een stuk op marathontempo. Zo trainde ik om onder grote vermoeidheid een bepaald tempo vast te houden. Door de harde trainingen was ik klaar voor de Amsterdam Marathon.” Op de dag zelf voelde hij zich uitstekend en alle omstandigheden waren perfect. “Met een graad of 10 was het ideaal loopweer, ik hou zelf niet van lopen in de warmte. Ik zat in een hele goede groep met twee hazen die het tempo hoog hielden. Ik hoefde alleen maar te volgen. Toen de hazen na een kilometer of 32 uitvielen, kwam ik alleen te zitten. Dan begint eigenlijk pas echt de marathon. Mentaal heel zwaar, want er zijn stemmetjes in je hoofd die vragen of het wat rustiger mag. Maar ik heb geleerd om rustig en geconcentreerd te blijven en heel diep te gaan. Ik wilde zo ontzettend graag onder die 2.30 uur lopen, nu moest het gebeuren. Ik heb de hele marathon hetzelfde tempo gelopen, ook toen ik er helemaal doorheen zat.” Met 2.27.56 rende hij een pr en bleek dat hij de tiende Nederlander was op dit officiële NK. “Op de lange afstanden was ik de subtop van Nederland. Zo dicht bij de absolute top was ik nog nooit geweest. Daar ben ik uiteraard superblij mee.”

Topniveau
De tiende plek op het NK is het hoogtepunt in zijn sportieve carrière. Gaat hij de lat in de toekomst nog hoger leggen? “Mijn trainer heeft tegen me gezegd dat dit waarschijnlijk mijn maximale potentie is. Deze dag zat alles mee, ik heb er keihard voor getraind en veel voor moeten laten. Met een baan en een dochtertje van een half jaar weet ik niet of ik de motivatie heb om deze tijd te verbeteren.”

Trainen
Eén ding is wel zeker: De Groot blijft hardlopen. “Ik train al jaren zo’n zes keer in de week. Meestal kom ik op 100 kilometer per week. Vorig jaar stond de teller uiteindelijk op 5200 kilometer. Vroeger probeerde ik 120/130 kilometer per week te lopen, maar ik ben er wel achter gekomen dat niet het gewenste resultaat oplevert. De kwaliteit van de trainingen is veel belangrijker dan de kwantiteit.”

Maximale
Zijn volgende doel is een tijd onder de 49 minuten op de 15 kilometer van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. “Ik hou van grote wedstrijden. Het vele publiek zorgt voor een heerlijke sfeer. Bovendien is alles professioneel georganiseerd en zijn er veel goede lopers. Maar bij de kleine, regionale wedstrijden probeer ik ook zeker aanwezig te zijn. Het is daar altijd gezellig. En waar ik ook loop en voor hoeveel toeschouwers, ik wil altijd het maximale eruit halen. Die drive zit in me.”

Meer berichten