Ivano van Erp. (Foto: Eva Szabadfi)
Ivano van Erp. (Foto: Eva Szabadfi)

Topfitte Ivano van Erp draait mee in Europese top

  •   keer gelezen   Sport

OSS | Ivano van Erp maakt indruk in het EMX125 kampioenschap. De 16-jarige Osse motorcrosser won afgelopen weekend in Pietramurata, pakte onlangs de winst in de vijfde wedstrijd in het Spaanse Arroyomolinos en was eerder dit seizoen ook al de sterkste in het Duitse Teutschenthal. “Ik voel me erg sterk.”

door Leon Voskamp

Met Ivano praten we over de winst in Spanje, die niet eenvoudig was. “Het was 25 graden en er was ‘s ochtends veel gesproeid. De omstandigheden waren goed, maar in de vrije training kon ik niet echt mijn ritme vinden. Ook de kwalificatie verliep niet super. Tijdens de eerste manche was ik niet scherp bij de start. Ik lag op een gegeven moment dertiende, maar door me volledig te focussen wist ik na een inhaalrace de winst in de wacht te slepen. In de tweede manche had ik opnieuw niet zo’n goede start. Toen ik vijfde of zesde lag, maakte ik een foutje wat me twee plekken kostte. Uiteindelijk ben ik nog vierde en daarmee dagwinnaar geworden.”

Concurrentie
De overwinningen in Italië, Spanje en Duitsland geven aan dat Ivano in zijn klasse een toprijder is. In het tussenklassement staat hij in de top vijf. Deze week zijn er in totaal drie wedstrijden in Italië. Om zo min mogelijk te hoeven reizen in deze coronatijd worden ze allemaal op hetzelfde circuit afgewerkt. Over een aantal weken volgt nog een race in Italië. “Natuurlijk ga ik altijd voor de winst, maar mijn eerste doel is de top vijf of een podiumplek. Er zijn vijf echt supergoede rijders waarmee ik concurreer. Ze rijden allemaal hard en we doen niets voor elkaar onder. Soms rij je de hele race vlak achter elkaar. Eén foutje kan fataal zijn voor een goede uitslag. En een hapering bij de start scheelt al snel tienden van een seconden. Op een wedstrijddag moet alles meezitten.”

Fysiek
De reden voor het succes? Ivano is topfit en zit met vertrouwen op de motor. “Ik voel me supergoed. De samenwerking met mijn trainer is uitstekend. Iedere dag krijg ik via de app wat ik moet doen om zo fit mogelijk te blijven/worden. Dat varieert van uitfietsen na een wedstrijd tot hardloopsessies. Mijn trainer kan precies zien wat ik doe en hoe fit ik ben.”

Mental coach
Na wat sportieve teleurstellingen zakte het zelfvertrouwen van de jonge Ossenaar. In een periode zonder wedstrijden bezocht hij een mental coach. “Ik heb grote mentale klappen gehad, maar de mental coach heeft me supergoed geholpen. Ik heb rust in mijn hoofd en blijf kalm. De grootste stress aan de start is verdwenen, er blijft gezonde nervositeit over. Bovendien ben ik een stuk positiever geworden.”

Toekomst
Dit seizoen staan er nog een paar mooie krachtmetingen te wachten op de circuits. Volgend seizoen komt de voormalige wereldkampioen in de 65cc opnieuw uit in de EMX125. “Mijn doel is dan om mee te doen om de Europese- en wereldtitel. Daarnaast wil ik gaan trainen met de 250cc om sterker te worden. Daar kan ik dan in de EMX125 van profiteren. Ook de komende jaren blijf ik rijden bij Yamaha. Een fijn team waar ik verder kan groeien.”

Meer berichten