Hockeyers van MHC Oss JA2 tegen Boxmeer/Civicum JA1. (Foto: MHC Oss Facebook)
Hockeyers van MHC Oss JA2 tegen Boxmeer/Civicum JA1. (Foto: MHC Oss Facebook) (Foto: )

‘Met nieuwe maatregelen lastig om sporten mogelijk te maken’

  •   keer gelezen   Sport

Hoe gaan sportverenigingen om met de nieuwe coronamaatregelen? Is trainen en wedstrijden spelen nog mogelijk nu dat na 17.00 uur niet meer is toegestaan? Een rondje langs vier verenigingen/sportscholen.

Baseball & Softball Club de Cardinals 
Baseball & Softball Club de Cardinals traint in de wintermaanden in de zaal en kan nu niet in actie komen. Voorzitter Maria van Kilsdonk geeft aan dat de club met de gemeente Oss in gesprek is of ze in het weekend overdag de zaal in kunnen. “Het is heel jammer dat we nu niet kunnen trainen. Met onze sport kun je makkelijk anderhalve meter afstand houden. We hopen dat onze leden zelf buiten aan de slag gaan. Met (hard)lopen blijf je fit en kun je wellicht contact houden met je teamgenoten.”

De Witte Raven
Tennisvereniging De Witte Raven in Ravenstein had afgelopen weekend het Anytyme Open. Het wintertoernooi kon met de nodige aanpassingen doorgaan. “Nadat vrijdag bekend werd dat ons park vanaf zondag om 17.00 uur dicht moest zijn, betekende dat voor onze activiteitencommissie dat ze alles op alles moesten zetten om voor die tijd de wedstrijden afgerond te hebben. Onze vrijwillige commissie heeft zich waanzinnig goed ingezet en hierdoor was ons toernooi voor ongeveer 250 deelnemers gelukkig een groot succes”, aldus Anouk van der Linden. “Verder hebben wij meteen onze leden op de hoogte gesteld dat ons park vanaf 28 november om 17.00 uur dicht moet zijn. Dit betekent dat, naast het vrije tennis, de lessen geen doorgang meer kunnen vinden in de avond. We zijn momenteel druk aan het inventariseren of het mogelijk is de lessen te verschuiven naar een ander tijdstip.”

MHC Oss
Volgens voorzitter Margo Elemans van MHC Oss heeft de maatregel van 17.00 uur grote impact op de verenigingen. “Het merendeel van de trainingen vindt plaats van maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur. Wedstrijden worden in het weekend gespeeld en vinden voor een groot deel voor 17.00 uur plaats. De jeugd en volwassenen leden gaan overdag naar school of zijn aan het werken. Voor 17.00 uur trainen is dan ook niet mogelijk, behalve voor onze jongste jeugd. We zijn op dit moment aan het bekijken of en op welke wijze we het zaalseizoen kunnen faciliteren. Het zaalseizoen start komend weekend. Daarnaast stemmen we ook met de vier andere grote sportverenigingen af om van elkaar te leren en op één lijn te zitten over de wijze waarop we met de maatregelen richting de sporters binnen Oss omgaan.” MHC Oss heeft volgens de voorzitter er alles aan gedaan om binnen de eerdere maatregelen het sporten mogelijk te maken. “Uiteraard hebben we begrip voor het feit dat er strakkere maatregelen moeten komen vanwege de te hoge besmettingsgraad. Tot op heden hebben we alles gedaan om binnen deze maatregelen het sporten mogelijk te maken. Met de nieuwe maatregelen wordt dit erg lastig. De mogelijkheden zijn beperkt.” Elemans heeft respect voor de vele vrijwilligers binnen de hockeyvereniging. “Het vraagt veel tijd en energie van de vrijwilligers binnen de hockeycommissies om de impact van de maatregelen in beeld te brengen en keer op keer met creatieve oplossingen te komen. Ik wil ze namens alle leden enorm bedanken. Iedereen probeert de leden zo maximaal mogelijk en veilig te laten sporten.”

AV Oss’78
Bij AV Oss’78 zijn er stappen gezet dat enkele jeugdgroepen op woensdag- en donderdagmiddag gaan trainen. De wandelgroep van de maandagavond wil naar de zaterdagochtend. De trainers hebben de mogelijkheid om, binnen de flexibiliteit van hun groepen, overdag gebruik te maken van de accommodatie. Dit wordt gecoördineerd door de trainerscoördinatoren. Voorzitter Hans Verploeg: “De seniorengroepen (18 en ouder) kunnen veelal niet overdag. Die moeten in de avonden. Deze groepen zullen weer creatief in groepjes van 4 buiten op de weg gaan trainen. Zoals bij een eerdere maatregel/lockdown ook is gedaan. De komende weken zullen op deze manier worden ingevuld. Zo houden we onze leden toch aan de gang en kunnen mensen blijven sporten.” Hij vervolgt: “De insteek is om de ziekenhuizen te ontlasten. Daar zijn we het volledig mee eens. Maar of dit de manier is? Er wordt te weinig ingezet op een gedragsverandering onder de mensen.”

Van Buel Sports
De nieuwe coronamaatregelen betekenen voor Van Buel Sports dat ze opnieuw creatief en flexibel moeten zijn. “De uren die we nu missen in de avond hebben we zoveel mogelijk verplaatst naar de vroege ochtend en het weekend. Zo starten we dagelijks al met fitness/krachttraining vanaf 06.30 uur en word er door de wedstrijdjudoka’s, kickboksers en Braziliaans Jiu Jitsuka’s voor school en werktijd al getraind om in vorm te blijven”, aldus Bjorno en Mandy van Buel. “Ook de groepslessen zijn van de avond naar 07.00 uur in de ochtend verplaatst. Het vergt wat van ons allemaal maar we merken dat onze leden het waarderen en dat geeft ons heel veel energie en motivatie.” Bjorno en Mandy geven aan begrip te hebben voor maatregelen om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. “Maar we snappen niet goed waarom er niet wordt ingegrepen bij de basisscholen. Uit de cijfers blijkt dat daar momenteel de grootste aantallen besmettingen plaats vinden. Als je de haard niet bestrijdt, blijf je achter de feiten aanlopen naar ons idee en zal het nog lang duren voordat het onder controle zal zijn. Er worden nu verschillende sectoren naar mijn idee onnodig hard getroffen met deze maatregelen waarvan we ons afvragen of het wel het gewenste effect gaat hebben.” Ze blijven ondanks de maatregelen positief. “We zullen er alles aan doen om binnen de maatregelen onze leden in beweging te houden. We hebben een fantastisch team achter ons en een grote groep geweldige sporters, dus we maken ons geen zorgen. Wat er ook gebeurt, blijf positief en blijf binnen de mogelijkheden zoeken naar wat kan en mag.”

Meer berichten