<p>Toon Kersten achter de tap in de kantine van Herpinia.</p>

Toon Kersten achter de tap in de kantine van Herpinia.

Kantineheld Toon Kersten kent iedereen bij Herpinia: ‘Ik werk hier met veel plezier’

  •   keer gelezen   Sport

HERPEN | Van de kleinste jeugdspelers tot de oudste leden van Herpinia: iedereen kent Toon Kersten. De 70-jarige Herpenaar is iedere dag aanwezig op het sportpark van de Herpense voetbalvereniging. In 2013 kreeg hij meer dan terecht de titel Erelid. “Als je iets geer doet, dan is het geen enkel probleem om te doen.”

door Leon Voskamp

Toon kwam in de jaren ‘70 bij Herpinia binnen als jeugdtrainer. In de jaren ‘80 werd het bedrijf waar hij werkte failliet verklaard en kon hij als melkertbaan bij zijn club aan de slag. “In 1982 opende de kantine en ik ben er samen met het meubilair ingegaan. Ik had ervaring als barman en vond het mooi om dat onder andere bij Herpinia te gaan doen”, zegt hij lachend. 

Lange dagen
Na zijn werkzame leven nam hij geen afscheid van Herpinia. Sterker nog, zes a zeven dagen in de week is hij van de partij op Sportpark De Wilgendaal. Normaal gesproken rond 7.30 uur, maar nu in de coronaperiode iets later in de ochtend. Hij is ook degene die ‘s avonds afsluit als de voetballers en trainers het sportpark hebben verlaten. “Wat ik op een dag doe? Van de velden belijnen, kleedkamers schoonmaken tot klusjes doen. Ook ben ik er om mensen te ontvangen die overdag op het sportpark moeten zijn. Of dat nou andere vrijwilligers zijn, bedrijven of de KBO die weleens gebruikmaakt van de kantine. Het zijn heel veel uren die ik in de club steek, maar dat doe ik met veel plezier. Het contact met mensen is het allerleukst. Het enige nadeel is dat mensen weleens iets naar je roepen, maar daar kan ik tegen.”


Toon Kersten is een manusje-van-alles bij de Herpense voetbalvereniging.

Kantineheld
Ook draait hij regelmatig kantinediensten. Op de trainingsavond bijvoorbeeld of de hele zaterdag. Zondag is eigenlijk zijn ‘rustdag’ waarin hij wat later bij de club is, maar dan staat hij nog steeds vaak samen met andere vrijwilligers achter de bar. In 2012 kwam hij zelfs in het populaire televisieprogramma VI als ‘Kantineheld’. “Dat was schitterend om mee te maken.”

Corona
In deze coronaperiode is er minder te doen bij Herpinia, al gaan de onderhoudswerkzaamheden wel door. Toon is blij dat de jeugd weer tot 20.00 uur mag trainen. “Het is zo saai als er niet wordt gevoetbald. Ik ben blij dat ze weer aan de slag mogen. Hopelijk mogen de senioren ook op korte termijn weer aan de gang.”

Hoogtepunten
In zo’n 50 jaar als vrijwilliger heeft de Herpenaar veel meegemaakt. “Ik heb hier echt van alles zien gebeuren. De mooiste momenten? De kampioenschappen en de feesten zijn altijd prachtig. Maar ook de vele evenementen en activiteiten voor de jeugd zijn altijd leuk. Zo waren de tentenkampen voor de jeugd complete feestdagen. Ook heb ik heel veel mensen ontmoet bij de vereniging. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan.”

Toekomst
Herpinia zonder Toon? Dat zal de komende jaren zeer waarschijnlijk niet gebeuren. “En al helemaal niet in deze coronatijd. Maar wel wil ik in de toekomst wat stappen terug gaan doen. Zo lang ik gezond ben, blijf ik hier wel actief.” Bij Herpinia zijn ze al bezig om te kijken hoe ze diverse werkzaamheden van Kersten op kunnen vangen. Bestuurslid Willy van Griensven: “Toon hoort bij Herpinia, iedereen kent hem. Mijn kleinzoon is 7 jaar en vraagt aan ons: “Ga jij naar Toon toe?” Dat zegt wel iets, alle generaties lopen met hem weg. Hij wordt echter wel een dagje ouder en we zijn bezig om te kijken hoe we de werkzaamheden in de kantine beter kunnen invullen zodat Toon wat rustiger aan kan doen. Dat zal ook afhangen van de toekomst van de club, aangezien we in gesprek zijn met tennisvereniging VIP om te komen tot een Vitale Vereniging. Dat is een goede stap voor Herpen en de toekomst van verenigingen.”
Volgens Van Griensven is Toon Kersten een op en top vrijwilliger met hart voor de club. “We doen het bij Herpinia qua vrijwilligers sowieso redelijk goed. Als je alles bij elkaar optelt, kom je aan meer dan 100. We zoeken nog wel wat nieuwe mensen voor het bestuur en gaan voor verjonging. Het is echter niet makkelijk om die mensen te vinden.”

Aanmelden
Het aanmelden van clubiconen kan via info@kliksport.nl.

Meer berichten