Joop van der Wielen Nederlands kampioen.
Joop van der Wielen Nederlands kampioen.

‘Voor de top gaat het om kennis, kennis en nog eens kennis’

  •   keer gelezen   Sport

OSS | Joop van der Wielen wordt maandag 24 januari tijdens de Osse Sportawards gehuldigd voor zijn Nederlandse titel. De 61-jarige Ossenaar was in 2021 de sterkste bij het NK luchtgeweer staand in de leeftijdscategorie Veteranen (55+).

door Leon Voskamp

Luchtgeweer staand... Ondergetekende moest echt even op internet kijken om meer te weten te komen over de sport. Dat was eigenlijk niet nodig, want Joop van der Wielen vertelt vol passie over zijn hobby. Een hobby die hij pas op 53-jarige leeftijd oppikte. “Als kind schoot ik samen met mijn twee broers met een luchtbuks Diana. We schoten bijvoorbeeld op fietslampjes en daarna nog op kleinere onderdelen. We gebruikten ook weleens een katapult. Ik had er nooit moeite mee. Puur op gevoel en snelheid schoot ik alles raak. Ik was een supertalent, maar ben daarna gestopt met schieten. Er was in de familie geen geld om een wapen aan te schaffen waarmee ik kon gaan trainen. In militaire dienst mocht ik weer schieten en was ik altijd de beste schutter.” 

Vereniging
In 2013 leerde hij via zijn partner een man kennen die met een luchtgeweer schiet. Daarbij wordt vanaf 10 meter afstand op een roos geschoten. De kogels (diabolo kogel, red.) halen een snelheid van 175 meter per seconde. “Ik ben mee gaan doen in de Kring Oss bij De Merx in Berghem. Of ze het leuk vonden, weet ik niet, maar ik won direct van de schutters die daar al jaren wonnen.” Hij werd lid van een schietvereniging in Wijchen waar hij les kreeg van Toon Nikkelen. Daarna stapte hij over naar Schietsport Vereniging Doelbewust Uden.

NK
Het was in 2021 niet het eerste NK waar hij aan meedeed. Zo werd hij al eens vierde en twee keer tweede. Vorig jaar pakte Van der Wielen voor het eerst een gouden medaille, terwijl hij zeker geen perfecte dag had. Na de voorronde met dertig schutters versloeg hij in de finale zijn zeven concurrenten. Dat gebeurde in een zenuwslopende eindstrijd, waarbij om de twee schoten iemand afviel. “Ik pakte het dit keer anders aan dan tijdens voorgaande toernooien. Ik heb mijn eigen ding gedaan en was niet met anderen bezig. De lat heb ik voor mezelf niet zo hoog gelegd. Ik heb mijn lichaam het werk laten doen, daar vertrouw ik op. Al het andere heb ik losgelaten, anders helpt je bewuste systeem het onderbewustzijn naar de Filistijnen.” 


Zware sport
Eenvoudig is de sport zeker niet. Zo kan ieder klein foutje funest zijn voor een goede klassering. “Een NK is keihard. Al ben je nog zo goed, als je er een keer flink naast zit, kun je er zo uitvliegen. De houding is heel belangrijk, net als je techniek. Alles moet perfect zijn, dan kom je in een flow. Het is een psychologisch spelletje. Je hebt 50 seconden per schot, maar soms voel je dat het niet helemaal loopt zoals je wil. De kogel moet er echter toch uit. Het is dan van belang om niet in paniek te raken. Lichamelijk is het ook hard werken. Naast dat je volledig geconcentreerd bent, moet je -in een pak voor de stabiliteit- het wapen iedere keer weer opnieuw laden en richten. Na 50 minuten voel je dat wel. Ik zie het als poweryoga.”

Imago
De schietsport heeft in Nederland een negatief imago. Onterecht, vindt de Ossenaar. “De problemen worden juist veroorzaakt door de illegale wapens in ons land. Binnen onze vereniging zijn strenge eisen en voordat je lid mag worden, is er een screening. Het ledental is heel divers. De sport is voor iedereen geschikt, van jong tot oud. Je hoeft geen eigen wapen te hebben, maar je kunt een wapen van de vereniging lenen. Welke lichamelijke conditie je ook hebt, je bent welkom. Luchtweer kun je namelijk ook opgelegd schieten. Binnen onze vereniging staat gezelligheid bovenaan. De sfeer is goed en je bouwt een band op met andere leden.”

Hobby
De komende jaren hoopt Van der Wielen vaker mooie prijzen te mogen winnen. “Ik geniet van de sport, al vind ik het ook leuk om op de baan in Uden met andere wapens te schieten. Zelf train ik twee keer per week in Uden en daarnaast coach ik medeleden. Door communicatie en kennisoverdracht zie ik dat ze groeien.” Daarnaast traint hij thuis. In de tuin of met een aangeschaft Russisch camerasysteem SCATT, een effectief trainingsmiddel. “Ik kan elke beweging zien. Zo kan ik analyseren wat er fout gaat en dat omzetten in verbeteringen. Om de top te halen, gaat het om kennis, kennis en nog eens kennis.” 

Sportawards
Tijdens de Osse Sportawards worden alle sporters met een behaalde Nederlandse titel of met een podiumplaats op een EK, WK of Wereldbekerwedstrijd in het sportjaar 2021 gehuldigd. Ook worden de Sportman, Sportvrouw en Sporttalent van het jaar bekendgemaakt en de Sportakkoord Stimuleringsaward uitgereikt.

Meer berichten