DSV Sway of Life maakt er een hele show van.
DSV Sway of Life maakt er een hele show van.

DSV Sway of Life uit Maren-Kessel wil wereldtop aanvallen

Sport 1.062 keer gelezen

MAREN-KESSEL | Formatiedansen is groot in landen als Rusland en Duitsland. Dat tijdens het WK in 2019 DSV Sway of Life uit het ‘kleine Nederland’ als zesde eindigde, was een enorme verrassing. Het team uit Maren-Kessel heeft de lat echter nog hoger gelegd. “De absolute wereldtop is nog iets te hoog voor ons, maar daar willen we wel naartoe groeien”, aldus trainer Roel Findhammer.

door Leon Voskamp

Formatiedansen is stijldansen met je partner, maar ook met zeven andere koppels waarmee je een team vormt. Roel Findhammer danste met zijn vrouw Claudia Jansen jaren op een hoog niveau. Ze kwamen uit voor een team uit Hoorn. Toen dat team uit elkaar viel, besloten Roel en Claudia door te gaan. “Wij waren voor ons gevoel nog lang niet klaar en hebben in 2018 een oproep geplaatst voor try-outs. Al vrij snel was er genoeg animo voor een team. Met ons A-team dachten we in eerste instantie aan de lange termijn, maar de dansers waren zo fanatiek dat we direct dat jaar meededen aan het NK. En ‘per ongeluk’ wonnen we ook nog, een geweldige prestatie.” De dansers van DSV Sway of Life trainen in Ravenstein. De koppels zijn afkomstig uit onder andere Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Eindhoven. “Toen we in Hoorn dansten, kwamen ze echt uit alle delen van het land. Formatiedansen is een kleine sport in Nederland en vooral in de top zijn er maar weinig teams.” 

Wereldtop
Zelf danst hij nog individueel, maar daarnaast is hij trainer van zowel het A-team als het B-team. Hij is erg ambitieus en vraagt veel van de dansers. “Vanaf het begin heb ik al aangegeven dat het A-team prestatiegericht is. Als ik iets doe, wil ik het goed doen, anders blijf ik wel thuis. Gelukkig is het hele team -inclusief reserves- heel fanatiek. Vooral als we richting een toernooi werken, dan zijn we er allemaal serieus mee bezig. Het was zo jammer dat in december 2021 het WK in het Duitse Braunschweig niet door kon gaan, want we hadden zo goed getraind. Vier a vijf avonden per week en ook in het weekend hele dagen.” Het B-team is ook fanatiek, maar daar is het minder erg als er eens een training wordt overgeslagen. “Maar met het A-team mogen we dat niet accepteren. Als je niet kunt trainen, staan de reserves te popelen om in het team te komen.”
Zelf werd hij zowel met het Nederlands team (2016) als met een Duits dansteam (2013) derde op het WK. Met zijn eigen dansteam droomt hij ook van het podium. “In Nederland zijn we kampioen geworden en dat blijft ieder kampioenschap ons doel. We zijn in 2019 zesde geworden op het WK en daar ligt onze grootste uitdaging. Richting die vijfde of vierde plaats en in de toekomst wellicht nog meer. Maar als we nu naar de allerbeste teams kijken, dan zijn die wel een stukje verder dan ons. Ze dansen al jaren samen, terwijl wij een relatief jong team zijn. Er is werk aan de winkel voor ons.”

Teampresentatie
Tijdens het dansen zijn er de nodige regels. Zo wordt er altijd met een thema gewerkt, bij het A-team van DSV Sway of Life is dat Aladdin. Er is een introductie, waarna het wedstrijddeel maximaal 4,5 minuut mag duren. Daarin moeten de Engelse wals, Weense Wals, tango, slow foxtrot en quickstep de revue passeren. Er zijn verplichte elementen en je mag niet liften. Tot slot is er de afsluiting (afmars). “Tijdens de gehele dans let de jury op meerdere componenten. Zo is techniek heel belangrijk. Daarnaast kijken juryleden hoe de dansers bewegen op muziek. De teamskills is -net als de teampresentatie- uiteraard ook een onderdeel. Je bent dan wel met je eigen partner aan het dansen, maar je moet ook op de andere dansers letten en de choreografie zo netjes mogelijk houden. Of het weleens fout gaat? Het komt weleens voor ja, dan gaat het erom hoe je het oplost. Toen tijdens het WK in de voorronde één van onze dansers viel en de dame eroverheen, stonden ze binnen een paar seconden weer op en waren ze weer direct in positie. Ontzettend knap.”

‘Ideale combinatie’
Formatiedansen is de grote passie van Roel en zijn partner. Het doet hem pijn dat het stijldansen in Nederland de laatste jaren flink aan populariteit heeft ingeleverd. “Vroeger hoorde het bij je opvoeding. Als je een jaar of 15/16 was, nam je dansles. Dat is tegenwoordig al lang niet meer zo. In Den Bosch bijvoorbeeld is er geen dansschool meer.” Hij vervolgt: “Wellicht heeft het een oubollig imago, maar juist in dit digitale tijdperk met laptops en smartphones is het juist leuk om samen met een danspartner een sport te beoefenen op muziek. Ik houd van muziek en van sport, dan is dit de ideale combinatie.”

Toekomst
Naast de plannen om de wereldtop te bestormen, hebben Roel en Claudia nog meer dromen. “Onze teams willen we behouden en hopelijk kunnen we nog een team toevoegen. In de toekomst willen we daarnaast een eigen dansschool beginnen. Iedereen kan dan bij ons op een laagdrempelige manier leren dansen.”

De acht paren op de dansvloer.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant