<p>Eddy van Oorsouw op zijn racefiets.</p>

Eddy van Oorsouw op zijn racefiets.

Van Oorsouw: ‘Ik hoop dat veel mensen mij weer willen steunen’

  •   keer gelezen   Sport

BERGHEM | In 8 dagen 1300 kilometer van Italië naar Nederland fietsen en met in totaal 19.000 hoogtemeters. Voormalig Berghemnaar Eddy van Oorsouw stond vorig jaar aan de start van Tour for Life 2021, maar slaagde er niet in om de tocht uit te fietsen. Van 28 augustus tot en met 4 september waagt hij een nieuwe poging. “Ik zorg ervoor dat ik deze keer beter getraind aan de start sta.”

door Leon Voskamp

Een interview inplannen was zo geregeld, maar dan wel telefonisch. De reden is dat Eddy sinds 1999 woonachtig is in het Mexicaanse Puerto Vallarta. “In 1998 was ik daar voor het eerst op vakantie en een jaar later keerde ik terug. Ik had er een vriendin, nu getrouwd en ben er voorgoed gebleven.” Verhuizen naar de andere kant van de wereld is voor veel mensen heel heftig, maar Eddy praat er nuchter over. “Ik ben jarenlang internationaal vrachtwagenchauffeur geweest en was weinig thuis. Het huisje, boompje, beestje was niet voor mij weggelegd. Ook naar Mexico was het voor mij een kwestie van koffers pakken en gaan. Het bevalt me hier nog steeds uitstekend. Ik had vrij snel de taal onder de knie en heb mijn best gedaan om me aan te passen. Dat wordt gewaardeerd door de lokale bevolking.”

Lange werkweken
Wat hij zoal in Mexico doet? “Ik heb de eerste vijf jaar een jeepsafari gehad en daarna nog vier jaar op de bouw gewerkt, maar nu werk ik hier niet meer. Het is hier genieten van het leven. Begin april ga ik weer voor een half jaar naar Nederland, waar ik onder andere in de wegenbouw werk en weken van 60 tot 80 uur per week maak.”

Fietsen
Zijn hobby is fietsen. Zo’n tien jaar geleden kocht hij een mountainbike, maar die is inmiddels ingeruild voor een racefiets. “Het was in het begin overigens wel goed opletten tijdens het fietsen. De sport is niet populair in Mexico en veel mensen vonden dat fietsers niet op de weg hoorden. Dat beeld is de laatste jaren compleet veranderd. Door de stijgende prijzen van benzine en de salarissen die niet meestijgen, is het voor mensen te duur om een auto te rijden. Ook openbaar vervoer wordt steeds prijziger. De fiets is een goedkoop alternatief en je ziet dus ook steeds meer fietsers in het straatbeeld.”

Uitdagingen
Om extra plezier uit het fietsen te halen, koos hij steeds voor nieuwe uitdagingen. “Ik begon met een tocht van 40 kilometer, dat werden er 60, 80, 140 en uiteindelijk zelfs 300 op een dag. Ik bleef zoeken naar nieuwe doelen en zocht ook in Nederland naar tochten. Zo kwam Tour for Life op mijn pad. Via een online meeting kreeg ik meer informatie en ik besloot me in te schrijven.” Hij trainde heel veel in Mexico, maar dat schema kon hij niet volhouden in Nederland. “Het werk had mijn voorkeur en ik zat in vijf maanden tijd zelden op de fiets. Ik besloot wel naar Italië te gaan en stond aan de start van de Tour for Life. De tweede en derde dag haalde ik echter het einde niet. Lang op de fiets zitten ben ik wel gewend, maar ik had niet de kracht in mijn benen voor de bergen. Ik wist dat het zwaar zou worden, maar het werd zwaarder dan ik had verwacht. Met tranen in m’n ogen kwam ik tot de conclusie dat het avontuur was mislukt, maar ik schreef me direct in voor 2022.”

Trainen
Voor zijn sportieve missie traint Eddy opnieuw veel in Mexico, maar heeft hij met zijn baas in Nederland afgesproken dat hij ook hier veel op de fiets gaat zitten. “Op 1 april kom ik Nederland aan en twee dagen later staat mijn eerste tocht al op de agenda. Ik heb me voor elf grote ritten ingeschreven, waaronder de Amstel Gold Race Toerversie. Voor de bergen pas ik mijn trainingsschema aan. Niet alleen lange ritten, maar ook korte pittige.”

Goed doel
Voor deelname aan Tour for Life moet je een minimaal sponsorbedrag van 2.500 euro ophalen. Dat geld gaat naar het Daniel den Hoed Fonds, dat wetenschappelijk onderzoek steunt in het Erasmus MC Kanker Instituut. “Vorig jaar haalde ik 10.589,53 euro op en ook voor mijn sponsors vond ik het heel vervelend dat mijn missie niet slaagde. Dit jaar doe ik een nieuwe poging en hoop ik dat weer veel mensen mij willen steunen. De kosten die ik heb voor deelname zijn voor mezelf, het sponsorgeld gaat allemaal naar het goede doel. Ik sta volledig achter het Daniel den Hoed Fonds, omdat onderzoek naar kanker ontzettend belangrijk is. Klop maar eens bij een willekeurig huis aan en de kans is groot dat ze iemand kennen met kanker. Een verschrikkelijke ziekte en laten we hopen dat er nieuwe stappen worden gezet op het gebied van onderzoek. Ook onder deelnemers van de Tour for Life zitten veel mensen met kanker, die de ziekte hebben overwonnen of een dierbare hebben verloren. De saamhorigheid onder alle deelnemers en vrijwilligers is indrukwekkend.”
Je kunt Eddy steunen via de website www.tourforlife.nl/eddy-van-
oorsouw-tour-for-life-2022.

Meer berichten