<p>Jeroen Ulijn en Edwin van Geenen.</p>

Jeroen Ulijn en Edwin van Geenen.

Berghemnaar en Megenaar staan voor bijzondere sportieve uitdaging

  •   keer gelezen   Sport

BERGHEM/MEGEN | 3,8 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer wielrennen en 42,195 kilometer hardlopen. Een hele triathlon is alleen weggelegd voor ‘echte atleten’. Edwin van Geenen uit Berghem en Jeroen Ulijn uit Megen doen op 5 juni mee aan de triathlon van Hamburg. Wat het extra bijzonder maakt, is dat para-atleet Van Geenen het gehele parcours ondersteuning krijgt van Ulijn.

door Leon Voskamp

Edwin van Geenen komt uit de wielersport, maar vanwege zijn visuele beperking moest hij stoppen met die sport. Hij koos voor het hardlopen, maar zelfstandig ging dat op een gegeven moment ook niet meer. Zijn doel werd een halve triathlon en bij de vereniging TRIOSS ging hij op zoek naar een maatje. Ulijn: “Hoe moeilijk kon dat zijn, dacht ik in het begin. Helaas kwam er al vrij snel COVID zodat we het eerste jaar alleen maar hebben getraind zonder ook maar één wedstrijd. Momenteel hebben we er al vier halve triathlons opzitten. We trainen vaak samen, zoals één keer per weg op de racetandem en één of twee avonden in het Golfbad. Daarnaast trainen we individueel, zoals Edwin thuis op de binnenfiets.”

Vertrouwen
Fietsend op de racetandem gaat er soms spectaculair aan toe met hoge snelheden. Met het hardlopen blijven ze vlak bij elkaar, waarbij Van Geenen volledig op zijn buddy moet vertrouwen. Zwemmen blijkt ook een grote uitdaging. Edwin: “Jeroen zwemt met een felgekleurde boei op zijn rug, zodat ik hem een klein beetje kan zien. We zitten met een elastiek van anderhalve meter aan elkaar. Eerst was dat een touw, maar we zijn op zoek gegaan naar de meest ideale optie. Daarbij kregen we ook tips van een ander duo.”
Qua niveau zitten beide atleten op een vergelijkbaar niveau. “Het is heel belangrijk om elkaar volledig te vertrouwen. Als we met de racetandem 70 kilometer per uur fietsen als we een afdaling ingaan, dan moet je op elkaar ingespeeld zijn. We trainen zoveel met elkaar, we zijn heel close. Qua karakter zijn we heel anders. Die wisselwerking is juist succesvol”, aldus Ulijn.

Angst
Bij Van Geenen stond een hele triathlon al geruime tijd op zijn bucketlist. Ze hopen die op 5 juni af te kunnen strepen. Het duo -dat wordt getraind door Evert Schelinga- koos voor Hamburg omdat de triathlon vroeg in het seizoen is en het parcours redelijk vlak is. Ze zijn het eerste Nederlandse team dat meedoet aan deze hele triathlon waarbij iemand een visuele beperking heeft. Of de Berghemnaar weleens bang is tussen ‘het geweld’ van de duizenden sporters? “Angst heb ik nooit gehad. Het is alleen een paar keer voorgekomen dat ik wat paniekerig was in het buitenwater toen ik nog niet zo ervaren was. Dat gevoel heb ik nu gelukkig nooit meer.”

Druk
De eindstreep halen in Hamburg is het belangrijkste doel. Ulijn: “Ik ben al 35 jaar triatleet en heb 3 keer meegedaan aan een hele triathlon. Als buddy is het heel anders. Een triathlon heeft zoveel variatie en je bent afhankelijk van je maatje. Stel: ik krijg kramp of Edwin verstapt zich? Ik voel bovendien veel meer druk dan als ik alleen mee zou doen. De hele wedstrijd ben ik ondersteunend en moet ik scherp zijn. Terwijl ook bij mij de vermoeidheid toe kan slaan.”

Meer berichten