Roger van der Hammen, Nico van Erp en Adri van der Heijden.
Roger van der Hammen, Nico van Erp en Adri van der Heijden.

Osse tafeltennisvereniging OTTC viert 75-jarig jubileum met diverse activiteiten

Sport 585 keer gelezen

OSS | OTTC bestaat in januari 2016 75 jaar. De Osse tafeltennisvereniging organiseert die maand diverse activiteiten om stil te staan bij het jubileum. Niet alleen voor leden, maar ook voor (oud)leden en andere belangstellenden. "Een mooie gelegenheid om onze vereniging en sport onder de aandacht te brengen", aldus voorzitter Roger van der Hammen.

Nico van Erp mag met recht 'mister OTTC' worden genoemd. Toen hij 14 jaar was, werd hij lid en dat is hij nu nog steeds op 79-jarige leeftijd. In de loop der jaren maakte Van Erp hoogte- en dieptepunten mee met de vereniging. "We hebben veel locaties gehad waar we speelden. Zo tafeltennisten we in de Eikenboomgaard (waar nu Murat's Place zit), in de oude kapel in de Koornstraat, maar bijvoorbeeld ook in het huidige Rode Kruisgebouw aan de Kromstraat en in de Bernhardlaan. In 1974 kwamen we terecht in de Leeuwerikstraat. Dit was een goede plek voor onze vereniging. We hadden ook plannen om het te gaan verbouwen, maar moesten noodgedwongen in 2002 het pand verlaten omdat er een andere bestemming voor was gevonden. In de zoektocht naar een nieuwe plek kwam De Rusheuvel in beeld. Daar waren ze bezig met het herinrichten van het sportpark en er was voor ons een plekje vrij. Een mooie plek waar we samen met andere sportverenigingen met veel plezier gebruik van maken."

Zeven leden
OTTC had in de hoogtijdagen in de Leeuwerikstraat zo'n 150 leden. Van Erp kan zich herinneren dat rond de jaren '50 de vereniging maar zeven leden had en geen eigen locatie. "En toch speelden we met ons eerste team in de Hoofdklasse, de op één na hoogste competitie. We werden nog kampioen ook. Ons tweede team speelde een niveau lager. Ondanks dat we zo weinig leden hadden, zijn we altijd positief gebleven." Het ledenaantal van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) is de laatste jaren sterk afgenomen. OTTC, met momenteel zo'n negentig leden, ging pas sinds een aantal jaar geleden mee in de landelijke tendens. Momenteel is echter het ledenaantal stabiel en zelfs licht in de plus. Van der Hammen heeft een verklaring voor de daling van het aantal tafeltennissers in Nederland. "Tafeltennis is meestal sport nummer twee of drie. Door de economische crisis blijven veel mensen alleen nog hun favoriete sport beoefenen."

Jeugd
OTTC doet er volgens Van der Hammen veel aan om jeugd te enthousiasmeren. "Het aanbod sporten is gigantisch. Dat merken we bij de jeugd, want het is lastig om jongeren aan de vereniging te binden. Ze vinden het hartstikke leuk om te doen, maar er blijven er maar weinig 'hangen' als lid. Binnen de vereniging hebben we geïnvesteerd in het technisch kader. Er zijn hier drie trainers en twee gediplomeerde toernooileiders. We proberen ons te laten zien waar mogelijk. Bij evenementen in de stad bijvoorbeeld of op scholen. Verder zijn we onder andere bezig met een nieuwe website en zijn we actiever geworden op Twitter en Facebook. Wat wellicht ook een voordeel is, is dat de landelijke bond aan het bekijken is hoe wedstrijden korter kunnen gaan duren." OTTC staat landelijk ook bekend vanwege het Maasland Teamtoernooi. Zondag 10 april staat alweer de 46ste editie op het programma met deelnemers uit het hele land. Een ander evenement dat op de agenda staat, is de 'Osse kampioenschappen tafeltennis'. Inwoners van de gemeente Oss en leden van de tafeltennisverenigingen uit de gemeente Oss nemen het hier tegen elkaar op.

'Goed voor gezondheid'
Volgens Adri van der Heijden, vijftig jaar lid van de vereniging, en Van der Hammen (allebei speler van het eerste team) heeft tafeltennis veel voordelen. "Het spel is dynamisch en je kunt het zowel individueel als in teamverband spelen. De sport is ook goed voor de oog-handcoördinatie. In Duitsland is het zelfs een erkende sport die bijdraagt aan de gezondheid. Er zijn ziektekostenverzekeraars die leden een gratis lidmaatschap bij een tafeltennisvereniging aanbieden. Tafeltennis is goed voor hart en longen, is geen contactsport en dus veilig, niet blessuregevoelig en je kunt het tot hoge leeftijd spelen." Van Erp bijvoorbeeld viert in 2016 zijn tachtigste verjaardag, maar is nog steeds actief voor OTTC. Niet alleen achter de schermen, maar hij slaat ook nog steeds wekelijks een balletje op de wekelijkse clubavond op dinsdag of op de woensdagochtend in de 50+ groep.

Jubileum
Op 16 januari, de feitelijke datum van het jubileum, is er tussen 16.00 en 18.00 uur een receptie. Om 16.30 uur is er een tafeltennisshow, waarin jeugdige landelijke topspelers acte de présence geven. Ook in de week daarvoor zijn er diverse activiteiten, zowel voor leden als niet-leden. Meer informatie op www.tt-ottc.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant