Graafmachines zijn al druk met de renovatie van het circuit. Leden van de Stichting SRMV, (v.l.n.r.) voorzitter Jac Maas, secretaris Peter van Hinthem en de bestuursleden Pedro Langens en Gerald Baaijens, kijken toe.
Graafmachines zijn al druk met de renovatie van het circuit. Leden van de Stichting SRMV, (v.l.n.r.) voorzitter Jac Maas, secretaris Peter van Hinthem en de bestuursleden Pedro Langens en Gerald Baaijens, kijken toe.

'Nieuw Zevenbergen in Berghem moet een circuit voor de toekomst worden'

Sport 799 keer gelezen

BERGHEM | Het huurcontract met stichting New Seven Hills van Stichting Nieuw Zevenbergen, dat de huurcontracten van het Berghemse motorcrosscircuit Nieuw Zevenbergen verzorgt, is vorig jaar oktober opgezegd. Een nieuw contract is nu afgesloten met de nieuwe stichting, Stichting Regionale Motorcross Verenigingen (SRMV). Hierdoor is de regionale motorcrosssport weer jarenlang verzekerd van goede trainingsfaciliteiten en wedstrijden.

Het sluiten van verschillende motorcrosscircuits in de regio heeft de motorcrosssport in een penibele situatie gebracht. Het motorcrosscircuit Nieuw Zevenbergen gaf nog wel wat trainingsmogelijkheden en enkele wedstrijden konden ook nog wel worden gehouden, echter het beheer van dit circuit was niet het beheer dat de regionale motorcrossers de garantie gaf dat ze de komende jaren hun sport goed zouden kunnen beoefenen. Er moest iets veranderen. Dat dacht ook Stichting Nieuw Zevenbergen die het contract met New Seven Hills, dat in 1989 was overeengekomen, niet wilde verlengen. Maar er moest wel een oplossing komen. En de Stichting Nieuw Zevenbergen kwam met een oplossing. Het uitgangspunt is dat het circuit een meer regionale uitstraling krijgt en dat de regionale motorcrossclubs hierin een grote bijdrage kunnen leveren. Na een aantal indringende gesprekken waren de vijf regionale motorcrossclubs, MAC St. Christoffel Schaijk, MCC Berghem, MC Heeswijk, MC De Jonge Coureur (Heesch) en De Rijdende Wevers (Nistelrode), het erover eens dat uit deze motorcrossclubs een bestuur voor de stichting gevormd moest worden die het beheer van het motorcrosscircuit op zich neemt. Wel wilden de clubs hun eigen identiteit behouden.

Visitekaartje
Ook zijn ze het er over eens dat het nieuwe circuit het visitekaartje voor de stichting moet worden. "Het moet een circuit met uitstraling worden. Representatief, veilig en in eerste instantie geschikt voor training", merkt Peter van Hinthem, secretaris van de nieuwe stichting, op. "Trainingsmogelijkheden voor zowel onze eigen leden als leden die bij de Motorsport Organisatie Nederland (MON) en Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) zijn aangesloten is en blijft onze belangrijkste doelstelling." "Wel zullen onze eigen leden tegen gereduceerde prijzen mogen trainen", merkt de voorzitter Jac Maas op. Naast de trainingsmogelijkheden mogen ook jaarlijks vier wedstrijden van MON en KNMV worden gehouden. "Elke club die vertegenwoordigd is in de stichting mag zelf één wedstrijd organiseren", legt Van Hinthem uit. "Dit is gedaan omdat hierdoor iedere club z'n identiteit kan behouden zoals bij de oprichting van de stichting is afgesproken."

Renovatie
Nu alles organisatorisch en administratief rond is en door de gemeenten Oss, Landerd en Bernheze financiële hulp toegezegd is, moet zo snel mogelijk aan de renovatie van het circuit worden begonnen. "Toen we het circuit overnamen leek het op een verkapte vuilnisbelt", zegt de voorzitter. "Toen we het circuit gingen bekijken bleek al snel dat het hele circuit op de schop moest en opnieuw aangelegd moest worden." Momenteel zijn al veel vrachtwagens met autobanden afgevoerd. Veel graafmachines zijn nu bezig om bijna het hele circuit te egaliseren. "Het circuit is al te lang gesloten", merkt Jac Maas op. "Omdat in de regio geen trainingsmogelijkheden zijn willen onze leden zo snel mogelijk weer hun rondjes op Nieuw Zevenbergen gaan rijden." Echter niet alleen voor de trainingen moet het circuit zo snel mogelijk klaar zijn, op 29 mei staat de eerste wedstrijd op het programma. Dan worden voor de solo's en de zijspannen de kampioenschappen verreden voor MON. Deze wedstrijden worden als de openingswedstrijden voor het nieuwe circuit beschouwd. MC Heeswijk en De Rijdende Wevers uit Nistelrode bijten met deze wedstrijden de spits af. Wanneer het circuit klaar is, dan kan stichting SRMC nog niet op hun lauweren gaan rusten. Naast en om het circuit moet nog veel gebeuren. De parkeerplaatsen, rennerskwartier en afspuitplaatsen moeten opnieuw worden aangelegd. Daarna komen de kantine met sanitair aan de beurt. Veel dingen die het milieu betreffen en zeer belangrijk zijn staan ook nog op de werkagenda. Maas: "Het moet een circuit voor de toekomst worden".

Medegebruikers
Naast de motorcrossers heeft Stichting Nieuw Zevenbergen nog andere clubs onder zijn hoede die ook gebruik van het motorsportcentrum maken, zoals de Berghemse Scherp Schutters Vereniging. Voor deze verenigingen zal het centrum in de toekomst ook worden aangepast. Bovendien is met de provincie Noord-Brabant afgesproken dat een ontsluiting vanaf de Graafsebaan aangelegd zal worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant