Dolf Warris, lijsttrekker van GroenLinks.
Dolf Warris, lijsttrekker van GroenLinks.

Dolf Warris: 'Mensen moeten in een gezonde omgeving kunnen wonen'

Verkiezingen 1.140 keer gelezen

Dolf Warris zit namens GroenLinks alleen in de Osse gemeenteraad, maar als het aan de centrumbewoner ligt, komt daar na de komende verkiezingen verandering in. "Landelijk zien we een flinke groei en in een aantal grote steden is GroenLinks zelfs de grootste partij. Oss is dan wel geen GroenLinks-stad, we verwachten ook hier te groeien. We gaan voor een socialer, groener en betrokken Oss."

Warris wil geen voorspelling doen over hoeveel zetels GroenLinks in Oss gaat pakken. "Heel eerlijk kan ik me niet voorstellen dat ik de volgende raadsperiode weer alleen zit. Nu nog hopen dat er zoveel mogelijk mensen hun stem uit gaan brengen." Volgens Warris heeft GroenLinks ondanks dat de partij met één zetel is vertegenwoordigd, een belangrijke rol gespeeld bij een aantal thema's. "Op het gebied van duurzaamheidsprogramma's zijn we heel actief geweest. Ook stonden we voorop bij het cultuurdebat en de ontwikkeling van het Osse centrum. GroenLinks is voor zowel de coalitie en oppositie een goede gesprekspartner geweest en de samenwerking verloopt goed. Laten we hopen dat het respect tussen de partijen blijft in de toekomst. We hebben elkaar in Oss nodig en willen het beste voor onze gemeente. Laten we ook transparant blijven werken. Zo voorkom je dat de afstand tussen gemeentebestuurders en bewoners groter wordt." Warris vindt dat het momenteel beter gaat in Oss dan vier jaar geleden. "De wereldeconomie is aangetrokken en Oss als industriestad profiteert daarvan. Het is echter nog niet zo ver dat de gemeente helemaal klaar is voor de toekomst. Als we kijken naar het Osse centrum, dan zijn de ontwikkelingen positief. We willen een levendig centrum en het liefst hadden we gezien dat de plannen een aantal jaar geleden al waren doorgevoerd. De plannen kunnen ook effect hebben op nieuwe partijen die zich in Oss willen vestigen. Het liefst zien we een 'grote jongen' die Oss nog meer op de kaart zet. Dat in combinatie met de vele goede, kleine ondernemers. Het cultuurcluster in het UIThuis zal ook zorgen voor meer reuring en een langer verblijf in de stad. De horeca is al goed bezig en profiteert hier ook van."

Groen/duurzaamheid
Meer groen in het centrum is een wens van GroenLinks. "Maar niet alleen in de stad, maar in de hele gemeente. De coalitie is rampzalig begonnen door heel veel bloemen weg te halen en er rare stroken gras voor in de plaats te brengen. Er is veel vernield, maar gelukkig zien we dat er steeds meer bloemen terugkeren." Warris vindt dat duurzaamheid meer moet worden beloond. Er zijn veel mensen en bedrijven die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, maar dat aantal moet nog hoger worden. "Beloon duurzame bedrijven met bijvoorbeeld een belastingvoordeel. Of geef geïnteresseerde bedrijven een vestigingsvoordeel. Dat motiveert bedrijven om duurzaam te (blijven) werken en/of naar Oss te komen. Daarbij kijk ik ook naar de landbouw. Duurzame landbouw of biologische veeteelt is moeilijk, maar we moeten dat als gemeente ondersteunen. Het is tijd voor verandering en we moeten gaan voor kleinschalige en duurzame landbouw." Onder het kopje duurzaamheid valt ook de wens voor meer minder zwerfafval en energiebesparing. "Het is een goede ontwikkeling dat er windmolens komen, maar waarom komt de winst niet in een democratisch duurzaamheidsfonds? Vanuit dat fonds kunnen andere duurzame, groene projecten in de gemeente worden opgezet. Je maakt daar inwoners blij mee en dat motiveert ze om zelf ook duurzamer te gaan leven."

Zorg
Eén van de thema's waarin een hoop is veranderd de laatste jaren is de zorg. Volgens GroenLinks moet de zorgvraag centraal staan en is het belangrijk dat zorg in de buurt is en dichtbij de mensen. Op die manier kan maatwerk worden geleverd. "Door veel persoonlijk contact en vroegtijdig signaleren voorkom je zware, dure zorg. We willen een betere samenwerking tussen overheid, welzijn, kinderopvang, scholen en bijvoorbeeld (sport)verenigingen. Kleine gezondheidscentra moeten gestimuleerd worden en waar mogelijk verbinden met brede scholen. Dit is ook zeker belangrijk in de kernen. Hoe vaak zie je wel niet dat een schoolgebouw 's avonds leeg staat. Terwijl daar zoveel partijen gebruik van zouden kunnen maken."
Iedereen moet veilig kunnen leven in de gemeente Oss. Warris is van mening dat daarvoor meer toezicht nodig is. "Als je bijvoorbeeld door het centrum loopt, moet je je veilig voelen. Camera's zorgen niet voor een veiliger gevoel, wel als er onder andere meer handhavers worden ingezet, ook 's avonds en 's nachts. In Berghem zien we dat in de Piekenhoef een buurtwacht actief is onder regie van de gemeente Oss. Dat werkt ook naar tevredenheid." Veiligheid koppelt GroenLinks aan een gezonde woonomgeving. Zo is de partij tegen de komst van een mestfabriek. "Er moet de komende jaren verantwoord worden omgegaan met mestverwerking. Het liefst zo kleinschalig mogelijk en dicht bij de bedrijven die mestoverschot produceren. Een ander voorbeeld is de geitenhouderij in Herpen die uit wil breiden. Dit bedrijf moet worden begrensd qua grondoppervlak en het aantal dieren. Mensen moeten in een gezonde omgeving kunnen wonen."

Sport, kunst en cultuur
Kunst en cultuur moeten volgens GroenLinks hoger op de ladder komen staan. "Er gaat terecht veel aandacht uit naar sport. Het is goed voor je gezondheid en het sociale gebeuren speelt een belangrijke rol. Het Sport Expertise centrum doet goed werk. We willen in de wijken en kernen meer openbare sporttoestellen. Maar mensen ontmoeten elkaar ook via kunst en cultuur en daar willen we meer aandacht voor. Muzelinck bijvoorbeeld speelt een belangrijk rol bij onder andere de opvoeding binnen het basisonderwijs. De Groene Engel moeten ook we ook koesteren. De Lievekamp doet het goed en wellicht kunnen ze uitbreiden als de bibliotheek weg is." Tenslotte het verkeer in de gemeente Oss. "Een aantal partijen geeft aan dat er een groot probleem is op de Singel 1940-1945. Volgens ons is dat probleem een stuk minder groot dat wordt geschetst. De oplossing is eenvoudig: Oss moet het verkeer op de Singel nu echt eens goed gaan regelen. Een noordelijke randweg kost ongelofelijk veel geld. Absoluut waanzin voor een weg die niet nodig is. Er moet wel worden geïnvesteerd om meer ruimte te maken voor fietsers, zoals richting Ravenstein."

Campagnepand
Overigens opent GroenLinks zaterdag 10 maart om 14.00 uur een campagnepand aan de Walstraat 36 in het Osse centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant