De protestactie in Macharen. Aan het woord Dolf Warris van GroenLinks.
De protestactie in Macharen. Aan het woord Dolf Warris van GroenLinks.

Oppositiepartijen zijn fel tijdens protestactie tegen mestfabriek; teleurgesteld D66 ook aanwezig

Verkiezingen 2.419 keer gelezen

OSS | De Osse gemeenteraad is tegen de komst van een grote mestfabriek in Oss, maar het 'nee, tenzij' principe van de coalitiepartijen bevalt de oppositiepartijen niet. "Ze houden de deur op een kier open en die moet helemaal dicht", lieten ze woensdagmiddag weten tijdens een protestactie bij Pannenkoekhuis De Oude Maas in Macharen.

De komende weken wordt huis-aan-huis een 'anti-mestfabriek flyer' verspreid met daarop de logo's van oppositiepartijen SP, PvdA, Beter Oss en GroenLinks. D66 dus niet en daar is de partij zacht uitgedrukt niet blij mee. Fractievoorzitter Frans Molenkamp mailde daar vanmorgen de pers over en hij was vandaag ook 'gewoon' aanwezig tijdens de protestactie samen met enkele partijgenoten. "Dit is een verkiezingsstunt, maar geen nette. We worden eerst gebeld met de vraag of we mee willen doen en vervolgens krijgen we niemand meer aan de telefoon. We zijn als fractie tegen de komst van een grootschalige mestfabriek. Het organisatiecomité, bestaande uit PvdA, SP, Beter Oss en GroenLinks heeft getracht aanvullende oneigenlijke argumenten te gebruiken om de mestfabriek tegen te houden. Dit is onbehoorlijk bestuur omdat in andere voorkomende gevallen een fout in het bestemmingsplan zonder enige discussie wordt hersteld." Daarna werd een button met het D66 logo op de flyer gelegd.

'Geen stront'
De oppositiepartijen kregen de tijd om via de megafoon het woord te doen. Dat deden ze stuk voor stuk met felle en duidelijke bewoordingen. Naast de politici voerde ook Wilfried Vink van Pannenkoekhuis De Oude Maas het woord. "We gaan volgende week ons terras flink uitbreiden. Het motto van Oss is 'Oss trekt'. Wij willen toeristen aantrekken, geen strontwagens." Edwin Jansen van het 'Osse front tegen de stront': "Het is verontrustend als er straks een nieuwe aanvraag voor een mestfabriek komt. Waarom gaat deze enorme mestfabriek niet naar De Peel waar het probleem ook ligt? Niet hier vlakbij woonwijken, sportvelden en het pannenkoekhuis." Ook een vertegenwoordiging van roeivereniging AROSS was aanwezig en is tegen de komst van een mestfabriek.

De protestactie in Macharen.
Iris van Dinther, PvdA.
Frans Molenkamp, D66.
Wilfried Vink van Pannenkoekhuis De Oude Maas.
Joop van Orsouw, Beter Oss.
Marie-Therese Janssen, SP.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant