Hoofdtrainer Tom van Dalen gaat na de zomer aan de slag bij SCMH en laat RKSV Volkel als tweedeklasser achter. (foto: Peter Kuijpers)
Hoofdtrainer Tom van Dalen gaat na de zomer aan de slag bij SCMH en laat RKSV Volkel als tweedeklasser achter. (foto: Peter Kuijpers) Foto: Peter Kuijpers

'Ik wilde Volkel achterlaten in de tweede klasse en ben erg blij dat het is gelukt'

Voetbal 567 keer gelezen

VOLKEL | Met een gezamenlijke groepsactiviteit nam Tom van Dalen afgelopen weekend afscheid als trainer van RKSV Volkel. Na veertien jaren aan de Eeuwsels gaat hij na de zomer aan de slag bij SCMH. De 28-jarige coach is een voldaan mens. "Bij mijn aanstelling drie jaar geleden heb ik gezegd: 'Ik wil Volkel achterlaten in de tweede klasse.' Dat is gelukt."

Door Martijn Schwillens

Van Dalen streek op veertienjarige leeftijd vanuit de Ooijpolder neer bij Volkel. Daar werd hij lid en is dat sindsdien gebleven. Voetballen deed hij er in het tweede en achtste elftal. "Maar dat was niks voor mij. Daarvoor ben ik te fanatiek." Bij de 'gezellige dorpsclub' zette hij zijn eerste stappen als seniorencoach. "Ik was al trainer bij UDI'19 onder 14 jaar, toen het bestuur van Volkel naar me toekwam, omdat ze nog een trainer zochten voor het tweede team. Via school (CIOS) had ik al mijn TC3 gehaald. In mijn eerste seizoen bij de senioren, promoveerden we met Volkel 2 naar de reserve tweede klasse en werden we tweede met UDI'19 C1 in de Derde Divisie", blikt de Boekelnaar terug.

Leermeester
In Volkel werkt Van Dalen naast de ervaren William van der Steen. "Hij is echt een leermeester geweest voor me. Hij leerde me hoe je met mensen en druk moet omgaan. Ook leerde ik door mijn jaren bij Volkel 2 hoe je snel moet anticiperen op zaken waar je zelf geen grip op hebt. Regelmatig moest ik op het laatste moment nog vier jongens afstaan aan het eerste. Daardoor leer je creatief te zijn. Het is ook één van de redenen waarom ik voor de voorbeschouwingen op Kliksport ook nooit aangeef welke spelers geblesseerd zijn. Je moet het toch doen met de jongens die je wel tot je beschikking hebt. Anders geef je ook het signaal naar de eigen groep af dat een nederlaag ligt aan de jongens die je niet hebt", vertelt hij.
Als Van der Steen aangeeft te vertrekken, maakt de dan pas 25-jarige Van Dalen de -voor buitenstaanders- logische overstap naar de eerste selectie. "Voor de buitenwacht was dat een vanzelfsprekendheid, ja, maar ik wilde er goed over nadenken. Mede omdat de spelersgroep unaniem had aangegeven mij graag als trainer te willen hebben, ben ik er ingestapt."

'Niet de net-niet-generatie'
Van Dalen lijkt in zijn debuutjaar Volkel meteen naar de titel in de derde klasse D te leiden, maar met het eind in zicht gaat het alsnog mis. Het seizoen erop behalen de Volkenaren een vierde plek, maar gaat promotie in de nacompetitie aan de rood-witten voorbij. "De doelstelling voor dit seizoen was het kampioenschap, maar Olympia'18 was gewoon te goed voor de rest. Bij de spelers bespeurde ik na de winterstop echter een duidelijke honger naar succes", zegt Van Dalen, die een aanbieding om door te gaan bij Volkel naast zich neerlegt. "Probleem is dat je tegenwoordig na vier speelronden al de vraag krijgt wat je volgend seizoen gaat doen. Die carrousel komt steeds eerder op gang. Bij wijze van spreken kon ik hier nog wel tien jaar door, maar de vraag is of dat voor mijn eigen ontwikkeling en voor de spelersgroep het beste is. Daarom heb ik besloten hier te stoppen." De focus gaat over op een goed seizoenslot en het afdwingen van een 'historische' promotie naar de tweede klasse. "De spelers wilden na de vorige twee seizoenen niet die 'net-niet-generatie' worden. Dat zag je duidelijk terug. We hebben na de winterstop ook veel constanter gepresteerd. Dat het via de herkansing is gelukt, is natuurlijk fantastisch! Dat ik als jonge trainer de kans heb gehad om me hier te ontwikkelen en een bijdrage heb mogen leveren aan dit succes, maakt het helemaal af."

Tweede klasse
Na de zomer mag Volkel zich voor het eerst in de 82-jarige clubhistorie opmaken voor de tweede klasse. "Volkel hoort wat mij betreft thuis in het rijtje DAW. EVVC, Berghem Sport en Venhorst. Ik verwacht dat ze volgend seizoen gewoon in de middenmoot eindigen", besluit Van Dalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant