<p>SSS&#39;18-trainer Michel Kuijpers (midden) hoopt dit seizoen te kunnen verrassen met zijn ploeg in de eerste klasse. &#39;We laten ons niet op voorhand afschrijven.&#39;&nbsp;</p>

SSS'18-trainer Michel Kuijpers (midden) hoopt dit seizoen te kunnen verrassen met zijn ploeg in de eerste klasse. 'We laten ons niet op voorhand afschrijven.' 

(Foto: Bas Delhij)

‘We moeten versneld stappen maken als we erin willen blijven’

  •   keer gelezen   Voetbal

OVERLOON | Corona was voor alle amateurclubs een fikse streep door de rekening. Voor SSS’18 betekende de pandemie-uitbraak echter ook tweemaal respijt van het verblijf in de eerste klasse. En dus zijn de Overloners voor het derde seizoen op rij de hoogst spelende club in het Land van Cuijk. “We moeten versneld stappen maken als we kansen willen maken op lijfsbehoud in de eerste klasse”, zegt SSS’18-coach Michel Kuijpers.

Door Martijn Schwillens

Kuijpers erkent dat elke buitenstaander zich al zo’n beetje heeft neergelegd bij degradatie. Nog voordat de eerste bal rolt. “Ik ben een realistisch mens, dus ik besef dat het moeilijk wordt, maar ik voorzie ook kansen om in ieder geval twee ploegen onder ons te houden”, vertelt de 46-jarige Hapsenaar, die vorig jaar begon als hoofdtrainer in Overloon. “Bij mijn aanstelling is me gezegd dat het belangrijk is dat de kloof tussen de jeugdafdeling en het eerste elftal kleiner moet worden. Dat zie ik als een mooie uitdaging.”

Stappen maken
En juist daar wringt ook wat de schoen voor SSS’18. Want waar SC Susteren, zondag de tegenstander, zijn selectie mede vorm geeft met afvallers van EVV of Fortuna Sittard, moet Kuijpers het doen met ‘eigen jongens’ die de overstap maken van een U19- of tweede elftal dat uitkomt in de tweede klasse (jeugd/reserve). “De stap die een talent nu moet maken, is erg groot. Met Tymo van der Pasch hebben we een jongen uit de eigen jeugd erbij gekregen, die het niveau aankan. Daarnaast trainen er nog drie jongens uit de U19 mee. Gelukkig zijn alle sterkhouders, zoals Bas Joosten, Wout Janssen en Koen Voesten gebleven. De rest moet zich optrekken aan die jongens. Tegelijkertijd is dat ook ons grootste probleem. Er zit te weinig achter om een stabiele eersteklasser te kunnen worden. Wij halen maar zelden iemand van buitenaf. Sterker nog, bij ons moeten de selectiespelers gewoon contributie betalen. Veel tijd om aan het niveau te wennen, heb je sowieso niet. Iedereen zal dus versneld stappen moeten maken.”

Effectiever worden
Het contrast met ambitieuze clubs als SV Venray, Wittenhorst en Geldrop is groot, zo niet gigantisch. Toch wanhoopt Kuijpers niet. “Want er zijn nog vijf a zes clubs zoals SSS’18. We kunnen ons op twee manieren onderscheiden. Dat is door fitter te zijn dan de rest en door meerdere speelwijzen te hanteren, waarbij we tegen directe concurrenten meer van onze eigen kracht uitgaan dan wanneer we tegen de bovenste zes moeten en dus verdedigender voor de dag zullen komen. Die wisselende speelwijzen zijn we er momenteel in aan het slijpen”, vertelt hij.
Waar Kuijpers ook hoop uit kan putten, is dat zijn ploeg voetballend maar zelden minder is dan de tegenstander. “Dat klopt. Dat zag je bijvoorbeeld afgelopen week nog tegen SV Venray. Na rust krijgen wij drie dotten van kansen en missen een penalty. We verliezen met 0-2, maar er had zeker een gelijkspel in gezeten. Vorig seizoen tegen ZSV idem dito. Wij de kansen, zij de doelpunten. We zullen effectiever moeten worden. Maar juist dat aspect is het moeilijkste dat er is in het voetbal. Dat besef ik.”

Meer berichten