<p>Jeffery Adu Boahen floot onlangs DESO - WHV.</p>

Jeffery Adu Boahen floot onlangs DESO - WHV.

‘Je moet niet bang zijn om fouten te maken’

  •   keer gelezen   Voetbal

OSS | Zijn droom? Het profvoetbal bereiken als scheidsrechter. Zo ver is het nog lang niet, maar Jeffery Adu Boahen (25) uit Oss zet wel flinke stappen. “Scheidsrechter zijn is meer dan alleen op je fluitje blazen.”

door Leon Voskamp

Als kleine jongen had hij geen posters van scheidsrechters op zijn kamer hangen en ook lette hij nooit specifiek op toparbiters. Pas op 19-jarige leeftijd stond hij voor het eerst als scheidsrechter op het veld. Heel toevallig, want toen zijn club sv TOP iemand zocht om een kampioenswedstrijd van een jeugdteam te fluiten, nam Jeffery de verantwoordelijkheid. “Ik was jeugdtrainer bij het team van mijn broertje en had nog nooit gefloten. Maar toen scheidsrechtercoördinator Gaby Janssen me vroeg, wilde ik dat wel proberen. Het ging goed en de daaropvolgende weken vroegen steeds meer teams of ik wilde fluiten. Stap voor stap begon ik het leuk te vinden.” Janssen motiveerde hem om een cursus als verenigingsscheidsrechter te volgen. Die rondde hij met succes af en snel daarna volgde een opleiding tot KNVB-scheidsrechter. “Ik kon wedstrijden in het jeugdvoetbal fluiten, maar ik koos voor de senioren. Ik hou van uitdagingen en zag daar meer kansen om me te ontwikkelen als scheidsrechter. Bij de jeugd ben je meer een spelbegeleider, bij de senioren mag ik wel alle spelregels toepassen.”

Leermomenten
In de jaren dat hij scheidsrechter is, maakte hij niet alleen maar leuke dingen mee. “In het begin trok ik alles persoonlijk aan en baalde ik na afloop als er een fout was gemaakt of iets was gebeurd. Ik ben het vervolgens als leermomenten gaan zien en het raakt me niet meer. Natuurlijk wordt er weleens iets geroepen, vooral langs de kant. Dat doet me niks, ik ben alleen bezig met de 22 spelers op het veld en de mensen in de dug-outs.”
Hij beschrijft zichzelf niet als ‘baas’ op het veld. “Ik geniet van het fluiten en als na afloop alle 22 spelers je een hand geven. In het veld communiceer ik met spelers. Ik ben een gevoelsmens en snap de emotie van een speler. Veelal kan ik het verbaal oplossen, maar als dat niet lukt, volgt een disciplinaire maatregel.”

Voorbeeld
Om nog beter te worden, kijkt hij vaak naar scheidsrechters in het betaald niveau. “Björn Kuipers was mijn voorbeeld, maar nu hij is gestopt is Jeroen Manschot mijn idool. Ik praat ook weleens met arbiters uit het betaald voetbal. Ze vertellen me dat een wedstrijd leiden een kwestie van goed managen is. Ik ga daarnaast vaak naar wedstrijden in het amateurvoetbal kijken. Door naar collega’s te kijken, leer ik dingen.” Jeffery mag wedstrijden fluiten in de derde, vierde en vijfde klasse bij de mannen en Hoofdklasse bij de vrouwen. “Het is jammer dat vanwege corona twee seizoenen niet af zijn gemaakt. Ik had goede rapporten en hoop volgend seizoen op een hoger niveau te mogen fluiten.”

Toekomst
De Ossenaar hoopt anderen te enthousiasmeren. “Vraag eens binnen je vereniging of je een wedstrijd mag fluiten. Het is hartstikke leuk en nooit saai. Je moet niet bang zijn om fouten te maken. Je leert het pas echt door het te doen.”

Meer berichten