De derby tussen UDI'19 en Blauw Geel'38 werd gekenmerkt door veel sfeer. Foto: Voetbal-shoot.nl
foto’s

Blauw Geel’38 wint derby van UDI’19: ‘Dit geeft veel voldoening’

Voetbal 2.708 keer gelezen

UDEN | Blauw Geel’38/JUMBO heeft zondagmiddag de derby tegen UDI’19/CSU gewonnen. De Veghelnaren waren op een matig bezet sportpark Parkzicht in Uden met 1-2 te sterk voor de buurman en kregen daarmee misschien iets teveel. “Dit was de minste van de eerste drie competitieduels, maar hoe we hebben geknokt voor de winst, geeft veel voldoening”, aldus de winnende trainer Niels van Casteren.

Door Martijn Schwillens

Het vooruitzicht van Formule 1 op tv, de laatste vakantiedag of toch het warme weer? Hoe dan ook, het publiek in Uden liep niet warm voor de derby. “Vanwege verplichtingen kon UDI de wedstrijd niet op zaterdagavond spelen. Jammer, want ik denk dat er dan 500 mensen meer langs de lijn hadden gestaan”, keek Van Casteren terug.

‘Dit voelt goed’
De matige opkomst (zo’n 300 toeschouwers) zal de pret aan Veghelse zijde niet hebben gedrukt, daarvoor smaakte de zege te zoet. “Dit voelt heel goed”, glunderde Van Casteren na afloop. “We begonnen uitstekend aan de wedstrijd en scoorden uit onze tweede grote kans. Daarna werd het een echte vechtwedstrijd, waardoor het duel meer in evenwicht kwam en we moeite hadden met hun spel. De tweede helft herpakten we ons gelukkig en waren we veel beter. Direct na de 0-2 kregen we een 100% kans op 0-3. Tien minuten voor tijd maakten zij uit het niets de aansluitingstreffer en kwamen we er niet meer uit. Zij gingen erin geloven, maar ondanks een paar hachelijke momenten hebben we niets weggegeven. Zodoende voelt deze overwinning erg lekker. We hebben laten zien dat we ook kunnen vechten.”

Leuke slotfase
Blauw Geel’38 opende sterk en stond na een kwartier op voorsprong toen Dave de Meij een vrije trap prachtig binnenschoot. Op slag van rust kreeg Jeroen van Schoonhoven een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar Ben van den Nieuwenhof kon ingrijpen. Diezelfde Van den Nieuwenhof gaf een kwartier voor tijd de assist op Koen van der Zanden, die zorgde voor 0-2. Enkele minuten later had Van der Zanden een reuzenkans op 0-3, maar hij miste. In de slotfase kwam UDI terug tot 1-2 via Jan van de Haterd. Dit leidde een spannend slot in, waarin Van Schoonhoven in de laatste minuut een grote kans kreeg. Hij mikte echter voorlangs.

Seizoenstart
Met vijf punten uit drie duels is de seizoenstart volgens Van Casteren ‘prima maar niet excellent’. “In de vorige twee duels waren we voetballend beter dan vandaag en deden we onszelf tekort. Nu heb je op basis van strijd de wedstrijd gewonnen, wat voor een ander soort voldoening zorgt. Als je na drie wedstrijden nog ongeslagen bent, mag je niet klagen”, aldus de oefenmeester.
Voor UDI’19 zijn de druiven zuur. Met slechts één punt staan de Udenaren onderin. Voor het seizoen wilde niemand op Parkzicht iets weten van degradatievoetbal. Toch zal het trainer Lodewijk de Kruif zorgen baren dat zijn formatie weinig afdwingt, ook niet in een wedstrijd waarin voetballend minder wordt gevraagd en UDI door middel van strijd vaker in de vijandelijke zestien wist te komen.