Afbeelding

Wat is nou eigenlijk Port? Caves Hubert geeft informatie

Zakelijk 483 keer gelezen

'Port, portwijn of porto is een versterkte wijn uit Portugal, waarvan het alcoholpercentage schommelt tussen de 18 en 20 procent. Port is een zoetige wijn. Vaak wordt Port geserveerd als aperitief, digestief of dessertwijn. Alleen versterkte wijn uit Portugal mag Port genoemd worden. Specifiek komt deze wijnsoort uit de Douro, het oudste gebied met een rijke historie.

Port wordt gemaakt van meerdere druivenrassen. Sinds 1940 is er een lijst waarop alle druivenrassen staan, waarvan het is toegestaan om deze versterkte wijn te maken.

Soorten:
•Ruby Port: De meest bekende en meest gedronken port is de Ruby Port, deze is mooi dieprood van kleur, heeft een heerlijke geconcentreerde smaak wat op jam of confituur lijkt.
•Tawny Port: Tawny port is een taankleurige (bruinige) port welke op houten vaten rijpt. De Tawny Port heeft een aantal jaren (minimaal drie tot zeven) op houten vaten gelegen. Daardoor wordt deze lichter van kleur, zachter en krijgt meer noot of karamelachtige smaaktonen.
•Vintage Port: De Vintage Port wordt alleen in topjaren gemaakt van de beste druiven van de wijngaard. Deze port wordt snel gebotteld en gaat zich daarna tientallen jaren ontwikkelen op de fles. De smaak is vaak geconcentreerd en krachtig en qua kleur is deze diep donkerpaars, bijna zwart.
•Rosé Port: Bij Rosé Port blijven de schillen van de blauwe druif kort in de tank. Deze Port is frisser, fruitiger en zoeter dan de andere soorten.
•Witte Port: Witte Port wordt gemaakt van witte druiven. Deze Port moet minimaal drie jaar op vat liggen om te rijpen, is frisser en heeft smaken van exotisch fruit.

Tot snel,'

Jurgen en Silvia
www.slijterijzeegers.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant