Medewerkers van Van Lith Uitvaartzorg. (Foto: Hans van der Poel)
Medewerkers van Van Lith Uitvaartzorg. (Foto: Hans van der Poel)
Koop Lokaal

Van Lith Uitvaartzorg: Deskundige betrokkenheid in emotionele periode

Zakelijk 2.288 keer gelezen

Het verzorgen van een uitvaart is in de ogen van Wim Muller het mooiste en meest dankbare werk dat er is. "Nabestaanden in een voor hen zo emotionele periode te mogen begeleiden, praktische zaken voor hun te kunnen regelen en je uiterste best doen om de wensen in te vullen, geeft een enorme betrokkenheid en voldoening voor je werk."

Van Lith Uitvaartzorg is al ruim vijftig jaar actief in Oss en omliggende regio en sinds 2011 in handen van Wim Muller. Een periode waarin veel veranderingen hebben plaats gevonden. "Voorheen werd er veel minder over een uitvaart gesproken dan nu; er heerste een soort taboe over dit onderwerp. Tegenwoordig staan de wensen van de overledene en nabestaanden centraal. Mensen denken er over na, bereiden zich voor en willen een afscheid dat bij de overledene past. Dat houdt in dat elke uitvaart maatwerk is."

24/7 bereikbaar
Bij een overlijden komt meer kijken dan men in eerste instantie denkt. "Wij zijn 24 uur, zeven dagen in de week bereikbaar. Zodra we een melding van overlijden ontvangen, nemen we contact op met de nabestaanden. Ons professionele team weet wat er dan van hen wordt verwacht. Dit betreft allereerst het verzorgen van de overledene. Dit kan thuis of bij ons in het stadsmortuarium.  We merken dat de mensen het prettig vinden dat we samen de verschillende stappen doorlopen. Denk aan administratieve zaken, maar ook het afhandelen van de overlijdensverzekering tot aan het ontwerpen van een rouwkaart. Het belangrijkste is het inventariseren van de wensen. Gaat de voorkeur uit naar een opbaring thuis of in het mortuarium bij ons? Kiest men voor begraven of cremeren? Welke locatie heeft de voorkeur voor een afscheidsdienst? Voorheen vond dat plaats in de kerk, maar tegenwoordig kan het op zeer uiteenlopende locaties plaatsvinden: thuis, in de tuin, in een schouwburg een dorpshuis of de persoonlijk favoriete plek van de overledene. In elke situatie is het belangrijk om goed te luisteren naar de wensen. Vaak is er veel meer mogelijk dan men in eerste instantie verwacht."
In de praktijk blijkt dat mensen zich beter voorbereiden op hun overlijden en al in grote lijnen hebben vastgelegd hoe de uitvaart geregeld moet worden. Hierover kan men afspraken vastleggen in een zogenaamde wilsverklaring. Wim Muller: "Een overlijden heeft altijd een grote impact om de nabestaanden. Of het nu een tragisch ongeluk of een rustig heengaan betreft. Aan ons de taak het proces van overlijden tot en met de uitvaart met de nodige zorgvuldigheid, passend maar ook doortastende wijze te regelen."

Crematorium
Oss beschikt nog niet over een crematorium, terwijl in bijna 80% van de overlijdens wordt gekozen voor cremeren. Muller is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van plannen voor een crematorium aan de Docfalaan. Onlangs zijn deze door middel van een inloopavond gepresenteerd. Het crematorium is zodanig ontworpen dat het gehele gebouw passend is in de groene omgeving en waarbij verschillende groepsgrootten kunnen worden ontvangen. "Vanuit de aula heb je uitzicht op de bosrijke omgeving. Het is een heel rustgevende locatie. Vanuit deze beleving heet het crematorium 'Bossrijk'." Tegelijkertijd met de bouw van het crematorium wordt  het huidige mortuarium opgeknapt en aangepast aan de huidige wensen. Zo komt er bijvoorbeeld een ruimte voor rituele wassingen en twee opbaarkamers die voor de nabestaanden 24 uur per dag toegankelijk zijn. Wim Muller hoopt dat zijn plannen op korte termijn groen licht krijgen en Oss in 2020 over een mooi crematorium beschikt. 

Medewerkers van Van Lith Uitvaartzorg. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant