Logo kliknieuws.nl/oss

Programma bij Medifit: revalidatie na corona

  •   keer gelezen   Zakelijk

OSS | Goed nieuws voor wie corona heeft gehad: Medifit biedt een revalidatieprogramma aan, specifiek gericht op een optimaal herstel. Het ‘Medifit coronateam’ is inmiddels gestart.

Veel voorkomende klachten na corona zijn vermoeidheid, kortademigheid en spierkracht- en conditieverlies. “Daarnaast zien we veel mentale problemen, zeker bij mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen”, vertelt Mireille Claessens, mede-eigenaar van Medifit (en actief als manueel- en longtherapeut). “Wist je dat de helft van de IC-patiënten last heeft van stress- of angstklachten? Daarom bestaat een revalidatie vaak uit behandelingen vanuit verschillende disciplines en invalshoeken. We hebben de kennis en kunde deels zelf in huis, en zo niet, dan schakelen we snel met de juiste mensen in ons netwerk.”

Coronateam staat klaar
Het coronateam bestaat uit onder andere fysiotherapeuten, ergotherapeuten (bijvoorbeeld bij concentratieproblemen), logopedisten (bijvoorbeeld bij slikproblemen na een periode van beademing), psychosomatisch fysiotherapeuten, GZ-psychologen en diëtisten. “We hebben volop geïnvesteerd in scholing”, zegt Mireille, die zelf een corona- en longspecialisatie volgde. “We begeleiden en behandelen mensen volgens de laatste standaarden en inzichten. Onze insteek: een optimaal herstel van de gevolgen op korte én lange termijn.” Een eerste screening door het coronateam vindt altijd plaats via videocontact. “Omdat dat verplicht en veilig is, maar ook om het eerste contact laagdrempelig te houden." Na de screening volgt een gericht behandelplan, dat direct kan starten.

Gratis tips en oefeningen
Mireille raadt iedereen aan om bij twijfel te bellen. “Ook als je onbekend bent met Medifit, of je denkt dat het allemaal wel meevalt. Zelfs dan kan een advies van onze specialisten nuttig zijn. Ook delen we graag tips en oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt. Maar… mogelijk pikken we tijdens een screening signalen op die niet meteen op de voorgrond staan, maar wel kunnen duiden op klachten die je zelf pas later zou constateren. Hoe eerder je daarmee aan de slag kunt, hoe beter. Gewoon bellen dus!”
Overigens is Medifit de voorbije maanden geopend gebleven: voor noodzakelijke hulp, bijvoorbeeld voor verpleegkundigen met een zorgvraag en patiënten die na een operatie behandeling nodig hadden. Dat ook de reguliere behandelingen nu weer gestart zijn, is voor de medewerkers (én cliënten) een verademing. “We hadden er allemaal enorm veel zin in. Uiteraard op een veilige, verantwoorde manier: minder therapeuten, aangepaste looproutes, voldoende ruimte in de wachtkamers… Ook desinfecteren we iedere behandelkamer na iedere afspraak. En bij behandelingen met lichamelijk contact werken we met schorten, mondkapjes en handschoenen. Zo besteden we maximale aandacht aan ieders veiligheid. Tegelijk focussen we nadrukkelijk op het positieve: het herstel.” Helaas weten veel zorgverzekeraars (nog) niet hoe ze omgaan met behandelingen voor revalidatie na corona. Het beste kunnen patiënten zelf informeren bij hun zorgverzekeraar. Meer weten over revalidatie na corona? Lees verder op Medifitoss.nl (Fysiotherapie > Fysiotherapie na corona).

Meer berichten