Logo kliknieuws.nl/oss
Predicaat Hofleverancier voor Josina Bloemen.
Predicaat Hofleverancier voor Josina Bloemen. (Foto: )

Josina Bloemen bestaat 100 jaar: ‘Een begrip in Oss en omgeving’

  •   keer gelezen   Zakelijk

OSS | Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans reikte vrijdagmiddag het Predicaat Hofleverancier uit aan Josina Bloemen vanwege het 100-jarig bestaan. Ze onthulde ook het wapen dat hoort bij de toekenning van het predicaat. Daarnaast boden de vorige eigenaren, Ben en Peter de Bruijn, een boek aan over 100 jaar Josina aan de burgemeester.

Een Oss’ bedrijf dat 100 jaar bestaat, dat had tot nu toe alleen drukkerij Acket bereikt. Josina Bloemen aan de Nieuwe Hescheweg is dus het tweede bedrijf. “Jullie zijn een begrip in Oss en omgeving. Een bedrijf dat de hele ontwikkeling van de stad heeft meegemaakt. Ook de roerige tijden hebben jullie overleefd. Ik vind het een geweldige prestatie”, aldus de Osse burgemeester, die tevens verrast was door de grote ruimte achter de bloemenzaak.

6 jaar ‘hechte tandem’
Josina Bloemen heeft dus een rijke historie die generaties terug gaat. Sinds 6 jaar staan Mireille de Bruijn en Suzanne de Bekker aan het roer. Peter de Bruijn, de vader van Mireille, heeft zijn hele leven lang de bloemenwinkel gerund. Ben de Bruijn was heer en meester over de plantenkas en de kwekerij. Toen Peter de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, vond hij het een mooi moment om te stoppen met zijn werkzame leven. Zijn dochter Mireille had wel interesse om de zaak over te nemen. Na haar mbo-opleiding Design en Vormgeving werd ze de creatieve duizendpoot bij een aantal grote meubelzaken. Maar zoals vaker kruipt het bloed bij kinderen van zelfstandig ondernemende ouders waar het niet gaan kan. Mireille zag de overname als een mooie kans en pittige uitdaging.

Suzanne de Bekker
Ze zocht naar een sparringspartner of medevennoot om samen de overnameklus te klaren. Daarbij zocht ze contact met goede vriendin en buurtgenoot Suzanne de Bekker. Ze wist als kind al dat ze bloemiste wilde worden. Nu is ze een bloemiste in hart en nieren, die bij verschillende gerenommeerde bloemisten in de regio ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen een mooie staat van dienst had opgebouwd. Suzanne bleek toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en zag een eigen zaak als een mooie kans. De kennis in overnames van familiebedrijven van de echtgenoot van Suzanne kwam op dat moment goed van pas. Na een periode van intensieve gesprekken met de oude eigenaren Ben en Peter werden de knopen doorgehakt. Op 1 september 2014 was de overname van de bloemenwinkel een feit. De winkel werd flink verbouwd en de naam van ‘Josina bloemsierkunst’ veranderde in ‘Josina Bloemen’.

Plantenkas
Een jaar later nam Ilka de Bruijn de plantenkas over, met dien verstande dat haar vader Ben haar nog een aantal jaren met raad en daad bij zou staan. Toen Ben ruim de 70 was gepasseerd, vond hij het mooi geweest. Ilka besloot haar geluk elders te beproeven, omdat de plantenkas, zowel letterlijk als figuurlijk, haar veel energie kostte. Op 3 augustus 2019 is de plantenkas gesloten.

Reactie
Suzanne en Mireille waren zichtbaar emotioneel na mooie woorden van de burgemeester en hun vaders. “We hebben geleerd te koesteren wat we hebben. De contacten die we hebben met ons bedrijf zijn ons dierbaar. Uiteraard ook onze dank aan onze gezinnen, familieleden en vrienden. Ze steunen ons waar nodig en remmen ons af als dat moet.”

Meer berichten