Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Medewerkers Chantal (l) en Renata (r) staan klaar voor hulp en tips.&nbsp;</p>

Medewerkers Chantal (l) en Renata (r) staan klaar voor hulp en tips. 

(Foto: )

De winkel van Van den Elshout Textielreinigers blijft open

  •   keer gelezen   Zakelijk

OSS | Er is wat verwarring geweest rondom het faillissement van Van den Elshout B.V.. Hoewel de B.V. moest stoppen en de productielocatie aan de Scheldestraat in Oss sinds augustus niet meer bestaat, is de winkel Van den Elshout Textielreinigers in 2015 al zelfstandig geworden. De winkel aan de Torenstraat 7 in Oss blijft dus gewoon open, waarbij de productie voortaan extern wordt gedaan. “Maar, de garantie blijft hetzelfde”, verzekert werknemer Renata Smits.

“De apparatuur bij de productielocatie was verouderd en had reparatie nodig", legt Renata uit. "Maar, zeker met corona was dat de kosten niet meer waard.” Daarnaast moest vanaf maart alles dicht, waardoor er minder luxe kleding werd gedragen en de stomerijen dus minder werden gebruikt. “We hadden een omzetdaling van tachtig procent, waardoor we de productie helaas niet in de lucht konden houden”, voegt directeur Jan Verkooijen toe. “We hadden van te voren al wat tegenslagen, maar die hadden we zonder corona misschien nog overwonnen. Maar dit was wel zo’n forse klap dat de productie te klein was om die op te kunnen vangen.” Daarom ligt de productie aan de Scheldestraat sinds augustus al stil, terwijl de B.V. pas eind oktober failliet werd verklaard. “Er waren op die locatie dus al geen activiteiten meer. Eigenlijk is er een lege B.V. failliet gegaan. Er is hiermee wel een stukje historie verloren gegaan. Vroeger waren er een stuk of zes stomerijen. Van den Elshout B.V. was de laatste.”

Externe productie
De keuze voor een extern productiebedrijf was belangrijk voor Jan, omdat hij dezelfde service wilde bieden aan zijn klanten als voorheen. Bij elke stomerij wordt het kledingstuk chemisch gereinigd. Dit is het wassen van de kleding; niet met water, maar met een andere vloeistof waar vet in oplost, wat overigens wel milieuvriendelijk is. Wol, wat in veel kostuums voorkomt, krimpt er niet in, terwijl dat in water wel gebeurt. Na het chemisch reinigen gaat de kleding op de stoomkop om het af te werken. Zo worden de kreukels uit de kleding gestoomd. Jan: “Bij onze productie werd elk individueel kledingstuk na het chemisch reinigen handmatig nagekeken. Heeft het kledingstuk nog een behandeling nodig? Moet er nog een vouwtje met de hand uitgestreken worden of een vouw in een broek worden geperst? Bij de hele grote stomerijen gebeurt dat niet. Wij hebben nu een goede samenwerking met Van Hal Stomerij, die groot genoeg is om de productie op peil te houden, maar klein genoeg om persoonlijke aandacht aan de kleding te geven. Het is een familiebedrijf, waar ze alles nakijken, na-strijken en bijwerken. Het gebeurt er niet fabrieksmatig, maar het is een ambacht. Ik heb er alle vertrouwen in.”

De winkel
Ook in de winkel zijn ze klant- en servicegericht. Je kunt er terecht voor alle textiel die te reinigen is. “Wij kunnen naast kleding, ook gordijnen, tapijten, dekbedden, matrashoezen en leer wassen. Wij zorgen altijd dat het goed terugkomt. En mocht er iets fout gaan, dan lossen wij dat op. De klant heeft geen enkele zorg. Wij zorgen ervoor dat de artikelen op de juiste manier worden behandeld, zodat je er lang van kunt genieten. Onderhoud is daarvoor belangrijk”, aldus medewerker Chantal van Ballegooij. Ook enkel strijken kan uitbesteed worden aan Van den Elshout Textielreinigers. Bovendien heeft de winkel een prettige locatie in de binnenstad. Jan: “Je kunt er te voet langs tijdens het winkelen of je kunt de auto om de hoek even parkeren. Twee minuten later ben je weer weg.”

Steun
Van den Elshout Textielreinigers is een begrip in Oss. Het is al meer dan vijftig jaar gevestigd aan de Torenstraat. Maar ook zij voelen de gevolgen van de crisis. Renata: “Iedereen is geraakt door corona. Ook wij. Er wordt minder luxe kleding gedragen, omdat er minder feestjes en minder bruiloften worden gegeven en er mogen minder mensen aanwezig zijn bij begrafenissen. Ook door het vele thuiswerken dragen de mensen minder pakken, colberts en pantalons.” Daarom blijft de gedachte wees loyaal, koop lokaal erg belangrijk; zeker nu Van den Elshout Textielreinigers door de faillissementsvergissing onnodig nog extra omzet is misgelopen. “Er zijn al bijna geen stomerijen meer in Oss en omgeving, maar zo gaat het hem niet worden, en dat terwijl de colberts eerst binnenstroomden. Wij blijven ons uiterste best doen en hopen dat de mensen blijven komen, zodat iedereen er na de corona ook baat bij kan hebben. Wij hebben de steun hard nodig.”

Informatie
Toch blijft Van den Elshout Textielreinigers gewoon open, maar dan met aangepaste openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag van 12.30 tot 17.30 uur en op zaterdagen van 12.30 tot 17.00 uur. Op zondag en maandag is de winkel gesloten. “Wij blijven voor de mensen open en we horen regelmatig dat klanten dat erg fijn vinden. En wij zijn erg blij met hun vertrouwen en hopen onze klanten nog jarenlang welkom te kunnen heten”, zegt Chantal. Voor vragen kun je altijd bellen naar (0412) 62 42 64.

Meer berichten