René en Marja van de Vorle met in hun armen oesterzwammen en mai-take.
René en Marja van de Vorle met in hun armen oesterzwammen en mai-take.

René en Marja delen graag hun kennis over paddenstoelen

  •   keer gelezen   Zakelijk

BERGHEM | Na jarenlang op verschillende paddenstoelenkwekerijen te hebben gewerkt, streken René en Marja van de Vorle in 1995 in Berghem neer en startten er in de Achterschaijkstraat hun eigen bedrijf: Paddenstoelenkwekerij Van de Vorle. In 2012 hebben ze daar Het Paddenstoelenhuis aan toegevoegd en is het uitgebouwd tot een bloeiende onderneming. Hun uitgangspunt is het telen van een eerlijk, natuurlijk en kwalitatief goed product. Ook delen ze graag hun kennis met gasten die ze op de kwekerij ontvangen.

door Dick Hubertus

We zitten in de mooie, ruime ontvangstruimte van het Paddenstoelenhuis waar René en Marja klanten, relaties, scholieren en andere geïnteresseerden ontvangen. Voor hen organiseren ze onder andere rondleidingen, proeverijen, kookworkshops en zakelijke bijeenkomsten. Over het telen van paddenstoelen vertelt René: “In het Limburgse Horst heb ik de Paddenstoelen Vakschool doorlopen, maar het is toch vooral een ervaringsvak, ik leer nog elke dag. Tot 2005 kweekten we alleen witte champignons. Toen zijn we overgestapt op kastanje champignons, portabella’s en verschillende andere soorten eetbare paddenstoelen. Het productieproces luistert nauw. Klimaatbeheersing is daarbij cruciaal. In feite bootsen we de natuur na voor een optimaal resultaat. Het is heel arbeidsintensief. Alles wordt met de hand geoogst en daarna meteen verpakt, want paddenstoelen zijn kwetsbaar. We werken zonder gewasbeschermingsmiddelen, de paddenstoelen groeien hier volkomen natuurlijk.”
Marja: “Voor mensen die geïnteresseerd zijn zetten we de deur wagenwijd open. Men mag zien wat we hier doen. Zeker voor de jeugd is het belangrijk dat ze zien waar het voedsel vandaan komt. Daarom doen we mee aan Klasseboeren, een project waarbij agrarische bedrijven schoolklassen ontvangen. Het leuke van ons bedrijf vind ik de veelzijdigheid. Het telen is mooi, maar ook het contact met de mensen die hier komen. Verder houd ik van het zelfstandig ondernemerschap waardoor je het op je eigen manier kunt doen. Gelukkig beginnen steeds meer mensen te beseffen dat goed en gezond eten belangrijk zijn. Voor onze bezoekers maken we vaak gehaktballetjes en hamburgers die voor één derde deel uit paddenstoelen bestaan: lekker, gezond en beter voor het milieu. Paddenstoelen bevatten vezels, antioxidanten en vitaminen, maar geen vetten of cholesterol en nauwelijks calorieën.”
De 8000 kg portabella’s, oesterzwammen en mai-takes die René en Marja wekelijks produceren vinden onder andere hun weg naar de Jumbo- winkels en groothandel Heerkens uit Nistelrode. Marja: “De consument raakt steeds meer bekend met het assortiment paddenstoelen dat tegenwoordig te koop is. Het is echt niet meer alleen maar wat champignons bij de biefstuk. Wat veel mensen ook leuk vinden is om hier een cadeaupakket te kopen waarmee je zelf thuis oesterzwammen of shiitake kunt kweken.”

Meer berichten