Afbeelding

Waarom we zo graag naar voetbaltalkshows kijken

Zakelijk 327 keer gelezen

Het geflopte VTBL werd na zes afleveringen van de buis gehaald, maar de uitzendingen rondom de Eredivisiewedstrijden, voor- en nabeschouwingen op Champions League-avonden en Veronica Offside worden goed tot zeer goed bekeken. Ook in het tot allround babbelprogramma getransformeerde Vandaag Inside wordt nog steeds veelvuldig over de (randzaken der) voetballerij gesproken. Waarom kijken we hier zo massaal naar? 

Niks serieus nemen, zeker jezelf niet
Het roemruchte drietal Derksen-Gijp-Genee is een fenomeen in Hilversum. De dwarse langharige blues-liefhebber, de pedante presentator en de goedlachse ex-voetballer staan aan de basis van het succes. Al sinds 2001 weten de heren zelfs een cornervlag nog belachelijk te maken, laat staan een al te ijverige rechtsback van PSV of de vrouw van de voorzitter van Feyenoord. De sponsoren zijn veelal bekende wedkantoren waar het intussen behoorlijk populaire voetbalwedden op een legale en veilige manier kan. Een overzicht van de legale wedkantoren vind je hier. Zij trekken die sfeer door in hun omlijstende reclamespotjes. Het adagium ‘Neem niks of niemand serieus, zeker jezelf niet’ wordt omarmd door het publiek. Bij andere voetbalpraatprogramma’s beseffen ze zichtbaar dat dit goed werkt. Studio Voetbal, ESPN dat op zondagen in menig huiskamer van 10:00 tot 22:00 aan staat: er wordt vaker gelachen. 

Luchtige benadering om het brein te verlichten
Humor en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen programmamaker had daarbij kunnen verzinnen dat een zijstapje naar de actualiteit daar prima in past. Het is VI‘s Wilfred Genee die van meet af aan vliegensvlug schakelt van FC Groningen-Fortuna Sittard naar de fratsen van Donald Trump. Het is de luchtige benadering die het nieuws lichter maakt: waarom met ernstige gezichten over Trump praten als je de man en zijn opvattingen toch niet kunt veranderen? Soms is dat de enige remedie voor een brein dat de hele dag ‘aan’ staat. 

Voetbal wordt diverser
Hoewel de voetballerij doorgaans een conservatieve sfeer ten opzichte van diversiteit en inclusie wordt toegedicht, worden de programma’s diverser. De toenemende populariteit van de damesteams heeft flink geholpen. Analiste Hélène Hendriks en presentatrice Fresia Cousiño Arias zijn niet meer weg te denken uit wat ooit een machowereld was. Met ex-voetballer en zelfbenoemd analist John de Bever zit er nu ‘zelfs’ iemand met een andere seksuele geaardheid dan hetero aan tafel.

Niet roomser dan de Paus
Zonder handrem of filter wordt de dag doorgenomen. Draaiboeken worden, zeker door Genee, stelselmatig genegeerd. Dus dan kan het net zo goed over de inval in Oekraïne gaan als over het nieuwe bankstel van Wim Kieft. In Veronica Offside werpt Andy van der Meyde zich op als analist die net als Gijp sappige verhalen uit de oude doos opdiept en zichzelf daarbij niet spaart. De kijker identificeert zich niet met perfectie. Nu wordt die gedachte bij Vandaag Inside soms wel erg drastisch doorgetrokken, maar de filosofie is: wij zijn niet roomser dan de Paus. Het levert wel eens een (op sociale media gecreëerde) rel op, zodat de kijkers het gevoel hebben dat ze naar een naderende ramp zitten te koekeloeren wanneer Derksen weer eens aan een anekdote begint. Juist die spanning is grappig genoeg deel van het succes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant