Karin Koppen (Natuurvereniging IVN), Thijs Swinkels (Brownies downieS), Gerard van Asperen (voorzitter van de Monumentencommissie) en Annemieke van de Ven (wethouder gemeente Veghel) openen het Visserstrapje (Foto's: Ties van Dooren).
Karin Koppen (Natuurvereniging IVN), Thijs Swinkels (Brownies downieS), Gerard van Asperen (voorzitter van de Monumentencommissie) en Annemieke van de Ven (wethouder gemeente Veghel) openen het Visserstrapje (Foto's: Ties van Dooren).
+ FOTO'S

'Het moet een 'levend' visserstrapje worden'

Algemeen 1.885 keer gelezen

VEGHEL | Voor de gemeente Veghel en voor Brownies & downieS is woensdagmiddag een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Wethouder Van de Ven toog af naar de Veghelse lunchzaak om het nabij gelegen visserstrapje bij de Aa officieel te openen. "Het is echt de moeite waard geweest om de muur te restaureren en het visserstrapje in ere te herstellen ", vindt Van de Ven.

Toen bekend werd dat de kademuur moest worden hersteld, eind vorig jaar werd tijdens een inspectie in opdracht van de gemeente Veghel geconstateerd dat de muur ter hoogte van Brownies & downieS niet meer veilig was, viel al gauw de optie tot het herintroduceren van het visserstrapje. "Ik ben opgegroeid in de Vondelstraat en de Aa heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad. Aan de ene kant spannend en aan de andere kant gevaarlijk. Ik mocht er als klein meisje eigenlijk helemaal niet komen. Nog altijd is de Aa een mooie plek." Toen zeker werd dat het visserstrapje terug zou keren in het centrum van Veghel werd er snel actie ondernomen. Door een samenwerking tussen de gemeente Veghel, waterschap, IVN, monumentencommissie en de gebruikers van het Raadhuis is het trapje teruggebracht. Gerard van Asperen, voorzitter van de monumentencommissie en oud-architect uit Veghel, vertelt hoe bijzonder dit is. "Veghel is ontstaan en heeft zich ontwikkeld om het visserstrapje heen. Het is een bijzondere plek." 

Genieten
De verschillende partijen stuitte op een aantal 'problemen', zoals de muurvarens. "De gebruikte materialen zijn aangepast, zodat dit plantje een kans krijgt. Ook Thijs Swinkels (eigenaar Brownies & downieS) begon niet te klagen toen hij moest inschikken met zijn terras en van de kermis ondervonden de werkzaamheden enige hinder, maar tot een struikelblok leidde dat alles niet." Van de Ven prijst de onderlinge samenwerking. "Ik ben blij dat alle partijen zo prettig hebben samengewerkt. Nu mogen de inwoners, ondernemers en Het Waterschap gaan genieten van een stabiele kademuur en een prachtig visserstrapje." Gerard is het volledig met de Veghelse wethouder eens. "Het voegt iets toe aan de omgevingskwaliteit."


De kademuur werd meteen driftig geïnspecteerd.

Fluisterboot
Ook Gerard is content met de samenwerking. Hij refereerde in zijn toespraak en korte geschiedenisles aan televisieprogramma de Rijdende Rechter. "Die kwam er in Veghel absoluut niet aan te pas." Gerard is dankbaar, maar hoopt dat er nu ook wordt doorgepakt. "Aan Thijs wil ik vragen om bezoekers de mogelijkheid te bieden om lekker aan het stromende water te kunnen lunchen." Thijs kennende vormt dat geen probleem, maar de ruimte is nu nogal kaal. Ook daar heeft Gerard al over nagedacht. "Het moet een 'levend' visserstrapje worden. Een bankje met een afvalemmer verandert al een heleboel. Het enige wat dan nog ontbreekt is een fluisterboot", droomt de voorzitter van de monumentencommissie hardop.
Verdere toekomstplannen in de gemeente Veghel heeft hij genoeg. "Een oud-stationnetje naast het spoor zou geweldig zijn", besluit Gerard. 

Hier moet de fluisterboot aanmeren.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door FPH Ploegmakers uit Vinkel in combinatie met Vissers-Ploegmakers uit Erp.

Afbeelding
Hier moet de Fluisterboot aanmeren.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant