De deelnemers van de voorgaande editie. Jurriaan Banens werd de verrassende winnaar.
De deelnemers van de voorgaande editie. Jurriaan Banens werd de verrassende winnaar.

Wie wordt de eerste Maestro van Meierijstad?

  •   keer gelezen

VEGHEL | Muziekvereniging Frisselstein uit Veghel houdt op 18 maart de tweede editie van het Maestro-concert. Een concept gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma. Een zestal deelnemers gaan de strijd aan om de titel Maestro Meierijstad 2017. "Er doen vijf bekende Veghelaren mee en er wordt één iemand toegelaten met een wildcard", vertelt Liesbeth Franssen namens de organisatie.

Het was Jurriaan Banens die in 2013 verrassend de eerste en dus enige Maestro van Veghel werd. De zoon van oud-dirigent Jos Banens, van 1979 tot 1984 dirigent van Frisselstein, werd met een wildcard toegelaten. Hij versloeg prompt een aantal bekende Veghelaren waaronder Frits van Eerd en Wilma Bierens die toch allebei hun sporen hebben verdiend in de muziek. Jurriaan wilde graag in de voetsporen treden van zijn overleden vader en dat lukte.

Het was Jurriaan Banens die in 2013 verrassend de eerste en dus enige Maestro van Veghel werd.

'Tijd en geld'
Het heeft even geduurd, maar de tweede editie staat in de steigers. "We hebben het de laatste jaren erg druk gehad met andere projecten. Dit evenement kost veel tijd en geld. Gelukkig hebben we er komend jaar weer ruimte voor." De winnaar van de eerste editie heeft beloofd ook dit jaar een steentje bij te dragen. "Jurriaan verzorgt de opening en hij reikt de prijs uit", verklapt Liesbeth. De eerste editie werd gehouden in Ambiance Veghel. Deze keer wijkt de Veghelse muziekvereniging uit naar De Podiumzaal op De Noordkade. De presentatie is in handen van Pieter van Dieperbeek.

'Dirigeren is moeilijk'
De organisatie is inmiddels druk bezig met het benaderen van bekende Veghelaren. "We zijn met een aantal in de afrondende fase. Daarover in het nieuwe jaar meer." Mensen die in aanmerking willen komen voor de wildcard kunnen zich opgeven. De kandidaten worden met een masterclass dirigeren door Michiel van Vliet en repetities met het orkest voorbereid om tijdens het concert te schitteren. "Dirigeren is moeilijk. Het is niet alleen maar een beetje zwaaien met een stokje", lacht Liesbeth. Ze vervolgt: "Toch hoef je, om als Maestro mee te doen, niet per se heel muzikaal te zijn. Energie- en passievolle mensen kunnen het. Je moet je hart erin leggen."
De winnaar wordt uiteindelijk gekozen door het publiek, de muzikanten van Frisselstein en de dirigent van de muziekvereniging Michiel. "De deelnemers kiezen in overleg met de organisatie hun eigen stuk. Dat maakt het extra persoonlijk."

Interesse in de wildcard? Stuur een korte motivatie plus het stuk wat je wil gaan dirigeren naar secretariaat@frisselstein.nl. Aanmelden kan tot 15 januari.

Meer berichten