Ina Adema (Foto: Peter Kuijpers).
Ina Adema (Foto: Peter Kuijpers).

Burgermoeder

Algemeen 1.520 keer gelezen

Was er even een weekje tussenuit. Moest vooral bijkomen van de reacties op mijn 'Oppositionele schotvaardigheid' van enkele weken geleden. SP-voorman Kees van Limpt had de ballen om via een ingezonden brief in deze krant zijn onbegrip over mijn politieke naïeviteit te uiten. Begreep van fanatieke bezoekers dat Laurens van Voorst zijn Hart voor Schijndel op Facebook had laten spreken en vond dat mijn uiteenzetting nergens op sloeg. Van dit soort mokerslagen moet je natuurlijk wel even herstellen.

In het Noord-Hollandse Schoorl lukte dat wonderwel. Dankzij Kees is mijn broek weer opgehesen (die zakt namelijk steevast af als ik een politiek spelletje niet doorzie) en dankzij Laurens heb ik me voorgenomen 'politiek die niet coöperatief is' niet direct 'af te schieten'. Tel daar bij op: een prachtige omgeving, serene rust, een Duveltje, een goed boek (thriller-liefhebbers: check 'Ragdoll' van Daniel Cole), maar vooral een begripvolle echtgenote, en u begrijpt de reden van mijn razendsnelle herstel.

Vliegen
Bij thuiskomst lag er een enquête op me te wachten. Of ik als burger mee wilde denken over de kwaliteiten die de nieuwe burgemeester van Meierijstad moet bezitten. Tuurlijk! Na me eerst overtuigd te hebben van het feit dat hier geen politieke addertjes onder het gras zaten (wat kun je veel leren in een week!) toog ik richting www.meierijstad.nl. Las daar dat het logisch is dat burgemeesters integer, stressbestendig en onafhankelijk moeten zijn, en boven de partijen moeten staan. Dat die eigenschappen daarom niet voorkwamen in de vragenlijst. Mwoah, ze zaten ernstig 'verstopt' in de omschrijvingen die Meierijstad een superman/superwoman moeten gaan opleveren. Telepathische vermogens, röntgenogen en kunnen vliegen stonden er nog net niet tussen. Er was sprake van veel overlap bij de omschrijvingen. Meermaals stond er hetzelfde, maar in iets andere bewoordingen. Kort, bondig en duidelijk formuleren is niet alle enquêteurs gegeven. Mijn keuzes waren echter zo gemaakt.

Ina Adema
Misschien vreemd, maar ik miste ik de voorkeurskeuze man/vrouw. Wat mij betreft mag het namelijk weer een vrouw worden. Niet alleen omdat Ina Adema de afgelopen jaren in Veghel puik werk verrichtte, maar vooral omdat ik vind dat mannen die aan de macht zijn moeilijker over hun ego heen kunnen stappen dan vrouwen. Vrouwen kunnen beter 'inclusief denken', meer in het belang van een ieder. Beseffend dat ik binnenkort misschien weer in een soort 'retraite' moet, pleit ik vanwege het soepel in elkaar moeten laten vloeien van drie gemeenten daarom sterk voor een burgermoeder…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant