Afbeelding
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Zoektocht door de rare wereld van de psychiatrie

Kunst en cultuur 275 keer gelezen

VEGHEL | Paaz is een humorvolle solovoorstelling die de donkere kant van de psychiatrie niet schuwt. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer. Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen. Haar ervaringen verwerkte ze op indringende wijze in haar boek. De toneelvoorstelling Paaz is op donderdag 16 maart om 20.30 uur in Theater De Blauwe Kei in Veghel te zien. Kaarten kosten 17 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

Actrice en cabaretière Yora Rienstra speelt de rol van Emma in de toneelbewerking van het boek Paaz. Schrijfster Myrthe van der Meer ís de Emma uit het boek. Van der Meer belandde na een burn-out manisch depressief op een PAAZ (Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis). Het boek is een ontroerend relaas vol prachtige, humorrijke observaties over de dagelijkse praktijk in een psychiatrisch ziekenhuis. "De toneelbewerking is nog indringender dan het boek", aldus het Noordhollands Dagblad.

Gekkenhuis
Rienstra ging 'het gekkenhuis' in om zich in te leven voor deze voorstelling. Ze wilde een goed beeld krijgen van wat het hoofdpersonage Emma moet hebben meegemaakt. Het viel haar eigenlijk best mee. "Mensen denken bij iemand op een paaz al snel: die is gek. Maar het blijkt juist dat iemand met psychische problemen net zo is als jij en ik. Ik vond het boek confronterend, maar ook grappig en vol zelfspot. Je merkt dat iemand die is opgenomen niet per definitie 24 uur per dag een depressieve wandelende tak is. Heel interessant. Er komen veel mensen naar de voorstelling die met psychiatrie in hun omgeving te maken hebben (gehad). Ik hoop dat zij zich in het stuk herkennen. Door de reacties die ik hoor lijkt dat aardig gelukt".

Voorafgaand aan de voorstelling kunnen bezoekers gratis een inleiding bijwonen van een ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma. Deze start om 19.30 uur.

Veghelse Toneel Publieksprijs
Paaz is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant