Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel 'het grootste literaire talent in Frankrijk' genoemd.
Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel 'het grootste literaire talent in Frankrijk' genoemd.
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Internationaal bejubeld toneelstuk over Alzheimer

Kunst en cultuur 216 keer gelezen

VEGHEL | Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? Begint hij gek te worden? In de toneelvoorstelling De Vader zien we de verwarring van iemand met Alzheimer door de ogen van een patiënt. De Vader is op vrijdag 14 april om 20.15 uur in Theater De Blauwe Kei in Veghel te zien.

Langzaam glijdt André (Hans Croiset) weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne (Johanna ter Steege) probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt? Een ziekte als Alzheimer treft dan ook meer dan één persoon. De geliefden eromheen voeren eveneens strijd tegen het verlies van een leven dat eens zo bekend was.
Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, ook wel 'het grootste literaire talent in Frankrijk' genoemd. Zijn werk is veelvuldig bekroond. Le Père is onderscheiden met de Franse theaterprijs Molière. Behalve in Frankrijk werd het toneelstuk ook bejubeld door pers en publiek in Engeland. Toen Hans Croiset het script las herkende hij meteen de theatrale kwaliteit. "Het stuk springt ingenieus heen en weer. Er treden persoonsverwisselingen op. De verwarring van de vader wordt ook de verwarring van het publiek. Toeschouwers voelen dat ze in het hoofd van die man terechtkomen. De herkenbaarheid voor iedereen die met dementie te maken krijgt maakt dit toneelstuk zo actueel. Het is knap hoe een jonge dertiger als Zeller zich zo weet te verplaatsen in het hoofd van een Alzheimerpatiënt".
Kaarten kosten 26 euro en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl. Voorafgaand aan de voorstelling kunnen alle bezoekers gratis een inleiding bijwonen. Deze start om 19.15 uur.

Veghelse Toneel Publieksprijs
De Vader is genomineerd! De Blauwe Kei reikt samen met de Stadskrant Veghel een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant