Afbeelding

Na twintig jaar een reünie voor Wasserij Rath & Co

Algemeen 1.994 keer gelezen

VEGHEL | Bijna twintig jaar nadat Wasserij Rath & Co haar deuren heeft gesloten in Veghel organiseren oud-medewerkers op 15 april een reünie voor iedereen die ooit bij de wasserij werkzaam is geweest.

Na een intensieve zoektocht zijn er intussen zo'n 250 oud-medewerkers opgespoord maar zeker is dat er nog veel namen ontbreken op de lijst. De organisatie roept iedereen op om zich alsnog (bij voorkeur per mail) aan te melden via ivtus86@gmail.com of 06-83654559. "We kijken ernaar uit om mensen bij elkaar te brengen om herinneringen op te halen. De toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening", aldus de organisatie. De reünie is in café De Afzakkerij op de Noordkade in Veghel en duurt van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Industriële ontwikkeling
Wasserij Rath is voortgekomen uit de linnen en damastweverij en is van grote betekenis geweest voor de industriële ontwikkeling van Veghel en de werkgelegenheid. De linnen- en damastweverij werd gesticht rond 1850 aan de westzijde van de huidige Lambertuskerk. De 'Stoomwasserij De Lelie' werd in 1912 opgestart aan de Lelielaan aan de Veghelse haven. Hier werd eerst huishoudwas gewassen, later werd dit vooral ziekenhuis- en bedrijvenwas. Het was een arbeidsintensieve bedrijfstak, veel Veghelaren hebben hier achter de mangel gestaan en wasgoed gevouwen. In 1959 werd er gestart met de bouw van een wasserij aan de overkant van de Lelielaan: 'Wasserij Rath & Co'.
Na diverse overnames komt in 1996 de wasserijgroep Nedlin, waar Wasserij Rath & Co dan onderdeel van uitmaakt, in handen van Wasserijgroep Rentex. Deze besluit de activiteiten over te hevelen naar hun locatie in Eindhoven. Veel oud-medewerkers hebben goede herinneringen aan de wasserij getuige de positieve reacties op het initiatief een reünie te organiseren.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant