Links de scholieren, rechts de sprekers.
Links de scholieren, rechts de sprekers.

Bijzondere rol leerlingen Zwijsen College bij TEDxVeghel

  •   keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de tweede editie van TEDxVeghel op vrijdag 9 juni krijgen tien leerlingen van het Zwijsen College in Veghel een bijzondere rol. Vorig jaar tijdens de eerste editie van TEDxVeghel speelden leerlingen van het Zwijsen al een mooie rol. Dit jaar is deze rol verfijnd en uitgediept.

Journalisten in de dop werden opgeroepen om middels een motivatiebrief mee te doen aan het project. "De tien meest opvallende motivatiebrieven werden er uitgepikt, bizar genoeg allemaal van meisjes. Dit hadden we helemaal niet aan zien komen", aldus Ellen Minkels, project manager samen met Ingrid van Doore van het Zwijsen College. Hans van der Wijst, leraar en columnist van de Stadskrant Veghel, trainde ze op interviewtechnieken.
Met het advies om vooral goed huiswerk te doen, een lijn te volgen en vooral niet te verlegen te zijn, gaven de tien dames hun naam van de spreker naar keuze door. Complexe onderwerpen, beladen thema's zoals sex en zelfdoding, disruptieve of baanbrekende technologieën werden allemaal met verve omarmd. Een waar spervuur aan vragen werd op iedere spreker afgevuurd en ook op privévlak werden ze niet gespaard.
Mark Raben, Lambèr Royakkers, Tom Loois, Paula Smits, Menno Zevenbergen, Rob Verhagen, Erik Boekesteijn, Marlies de Bats, Gert Kramer en Thomas Dekker namen allemaal uitgebreid de tijd voor deze ambitieuze jongedames (14-18 jaar). "Ik ben onwijs trots op de scholieren", glimlacht Ellen.

De artikelen worden gebundeld en samen met gedichten (Miriam Storck) en liedjes (Pieter van Schooten) gecombineerd. Elke genodigde krijgt dit boekje op 9 juni uitgereikt.

Meer berichten