Afbeelding

Meierijstad: dienstverlening nog niet overal op niveau

Politiek 722 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad steekt de hand in eigen boezem: er zijn flinke achterstanden opgelopen bij de gemeentelijke dienstverlening sinds de gemeente 2 januari van start ging. De dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen is nog niet overal op niveau. Dit najaar moeten de achterstanden zijn weggewerkt. Problemen met de ict en de telefooncentrale moeten voor de zomer zijn opgelost.

Door: Tjanne Hartman.

De achterstanden zijn voor de burger direct voelbaar bij aanvragen op het terrein van minimaregelingen, WMO, Jeugd, Wabo-vergunningen en principeverzoeken bij ruimtelijke procedures. Daarnaast heeft de betaling en inning van facturen de eerste maanden vertraging opgelopen. De problemen zijn voor een groot deel te verklaren door opstartproblemen van telefonie, ict, de inzetbaarheid van personeel en beschikbare financiële middelen. Ook onderkent de gemeente dat onvoldoende rekening is gehouden met de behoefte aan extra mankracht, dat bij een fusietraject onmisbaar is.

Niets gaat vanzelf
Gemeentesecretaris Marijke Wilms presenteerde woensdagavond de stand van zaken tijdens de beeldvormende avond in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. "Een fusie van vier partners (de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel en Optimisd, red.) is complex. Niets gaat vanzelf, maar dan ook helemaal niets", zei ze. De telefonieproblemen verwacht de gemeente voor de zomer opgelost te hebben. Het wegwerken van alle achterstanden zal tot het najaar duren. "Helemaal werken zoals we willen en bedacht hadden, zal nog langer duren. Zo'n proces duurt een jaar of twee", aldus Wilms.

Opstartproblemen
Eind januari werd al duidelijk dat er flinke opstartproblemen waren. De gemeente heeft ruim een miljoen euro uitgetrokken voor het inhuren van extra mankracht. Bij de telefooncentrale waren de meeste merkbare problemen: een wachttijd van twintig minuten was gewoon de afgelopen maanden. "Gelukkig hebben we dat inmiddels terug weten te brengen naar 2,5 minuut", zei Wilms. De communicatie tussen de systemen die in de telefooncentrale gebruikt worden, werkte niet goed en het systeem bleek voor een deel van de gebruikers lastig. Verder was de telefooncentrale onderbezet. Ook het aantal telefoontjes lag veel hoger dan ingeschat. Wilms: "De gemeente Schijndel kreeg op een drukke dag honderd telefoontjes. In Meierijstad zijn dat er achthonderd. In totaal hebben we tot april 50.000 telefoontjes te verwerken gekregen. We hebben het callcenter flink uit moeten breiden."

Extra opleiden
Met man en macht wordt gewerkt om alle problemen op te lossen. Er zijn inmiddels veel maatregelen genomen op het gebied van ict, telefonie, werkprocessen, extra uren voor medewerkers, invulling van vacatures en inhuur van externe krachten. De gemeente zit er bovenop, benadrukte Wilms. "We proberen steeds meer te monitoren en de systemen te optimaliseren en de medewerkers extra op te leiden. Gelukkig gaat er ook al heel veel goed", besloot Wilms. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we de juiste stappen zetten. Ik zie een grote groep enthousiaste medewerkers met passie voor hun werk, en zijn doen er alles aan hun werk optimaal uit te voeren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant