Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto's: Margot van Kleef.
Foto's: Margot van Kleef.

Bloeiend Fransen Gerrits viert 120-jarig bestaan

  •   keer gelezen

ERP | Fransen Gerrits BV uit Erp viert dit jaar haar 120-jarig bestaan. Het in juni 1897 opgerichte bedrijf is als voerspecialist een grote speler in Zuid-Nederland. Fransen Gerrits is een betrokken familiebedrijf dat met volle kracht vooruit gaat, maar met respect voor het verleden en de afkomst.Huub Fransen (L) en Arthur Gerrits (R) zijn samen eigenaar van het Erpse mengvoerbedrijf.

Fransen Gerrits produceert voer voor varkens, rundvee en konijnen en zet jaarlijks 700.000 ton af. Er wordt geproduceerd in drie fabrieken. Naast Erp ook in De Rips en Veghel. In totaal werken er 160 mensen. Huub Fransen en Arthur Gerrits zijn samen eigenaar van het Erpse mengvoerbedrijf. In 2001 stapte Huub in nadat hij eerst ervaring had opgedaan bij een collega-mengvoerbedrijf. Het bedrijf heeft een bijzondere en rijke geschiedenis. "In juni 1897 kocht mijn overgrootvader Hubertus Fransen een windmolen aan de Watermolenweg in Erp. Nu, 120 jaar en drie generaties later, is Fransen Gerrits BV een van de grootste mengvoerbedrijven van Nederland. In 120 jaar hebben Europa en Nederland zich geweldig ontwikkeld. Het bedrijf van Hubertus ontwikkelde mee. In eerste instantie richtte het zich op loonmalen, malen tegen een vergoeding per kilogram voor boer en bakker. Later werden graanmengsels gemaakt en verkocht als veevoer", vertelt Huub.

Overnames
In 1949 gebeurde er iets belangrijks in de geschiedenis van het bedrijf. "De wieken van de molen gingen kapot tijdens een zware storm. Jan Fransen heeft toen de keuze gemaakt om verder te gaan met een fabriekje." De fabriek werd gebouwd aan de doorgaande weg op de plek waar hij nu staat. "Logistiek was dat veel gunstiger. Erp is daarna eigenlijk om de fabriek heen gebouwd. De band met de buurt is goed."

Het bedrijf van Fransen groeit en de fabriek aan de Brugstraat breidt uit. Begin jaren 90 komt er een fabriek in Handel en een op- en overslagbedrijf in Oss bij. In De Rips timmert Gerrits-Jans hard aan de weg. In 2001 vinden de families Fransen en Gerrits elkaar in een samenwerking en wordt de basis gelegd voor het huidige Fransen Gerrits BV. "Ik wilde meer en zocht een nieuwe uitdaging. Arthur Gerrits wilde graag samenwerken. Het was ook noodzakelijk om groter te worden." De consolidatie in de mengvoersector zet door en Fransen Gerrits doet mee. Van Haren Mengvoeders uit Balgoij wordt overgenomen en in 2013 Van Heeswijk uit Veghel. "De omvang van ons bedrijf is op dit moment optimaal. Ik ben er erg blij mee. De overnames zijn in goed overleg verlopen en de werknemers en klanten voelen zich thuis bij het bedrijf, ook zij die bij Van Heeswijk en Van Haren hoorden."

Binnen Fransen Gerrits zijn er een aantal mensen fulltime bezig met het optimaliseren van het voer. Het is een heuse studie.

Trots
Huub had niet verwacht dat Fransen Gerrits zo groot zou worden. "Sinds mijn komst zijn we drie keer zo groot geworden. Zonder dat het persoonlijke contact met onze klanten eronder lijdt. Daar ben ik best trots op. Onze verkopers zijn vaak sparringpartners voor de boeren. De boer vertrouwt ze. Dat is erg belangrijk voor een goede samenwerking. De boer is geen nummertje bij ons. Het succes van onze klanten is het belangrijkst. Wij profiteren daar uiteindelijk ook van."
Wie denkt dat er bij Fransen Gerrits op een simpele manier voer wordt gemaakt, heeft het niet bij het rechte eind. "We hebben bijvoorbeeld 1000 verschillende soorten voer voor de varkens. Op biologisch voer na, maken we alles. Zo kunnen we heel klantgericht werken. De boer weet wat hij in huis haalt." Om de klanten nog beter te helpen heeft Fransen Gerrits een app en een klantportaal ontwikkeld. De klant kan zo eenvoudig een bestelling plaatsen en de data van zijn bedrijf inzien.

Studie
Binnen Fransen Gerrits zijn er een aantal mensen fulltime bezig met het optimaliseren van het voer. Het is een heuse studie. "Zonder deze mensen geen bedrijf. Nutritionisten heten ze. Het zijn eigenlijk diëtisten voor dieren", legt Huub uit. Hij vindt dat wij mensen een voorbeeld kunnen nemen aan de boerderijdieren wat betreft eten. "Dan was er geen obesitas of honger geweest. Alles wordt onderzocht en elk dier krijg genoeg te eten. Niet te veel en niet te weinig. Ik hoor diëtisten weleens wat roepen en dan denk ik 'ja dat wisten wij allang'." Huub vertelt dat de dieren van zijn klanten veel bijproducten eten. "Bietenpulp bijvoorbeeld en producten uit de olie- en graanindustrie. Het zijn producten die anders worden weggegooid. Het is niet voor de mens bestemd en het ruimt lekker op. Erg duurzaam."
Bij Fransen Gerrits zijn ze trots op waar het bedrijf nu staat. De toekomst ziet Huub dan ook rooskleurig in. "Ik ben de vierde generatie. Ik hoop het ooit door te geven aan de vijfde. Mijn oudste is 16 dus dat duurt nog wel even."

Op zondagmiddag 25 juni houdt Fransen Gerrits een open dag in de fabriek in Erp. Iedereen is van harte welkom tussen 14.00 uur en 18.00 uur om een kijkje te komen nemen.

Meer berichten