De wethouder van Meierijstad vindt het belangrijk om een kwaliteitsslag te maken. Het straatbeeld wordt daardoor verbeterd.
De wethouder van Meierijstad vindt het belangrijk om een kwaliteitsslag te maken. Het straatbeeld wordt daardoor verbeterd.

'Het oude stationskoffiehuis is helemaal verkrot'

Wonen 4.559 keer gelezen

VEGHEL | Meierijstad is van plan om woningen te laten bouwen aan de Parallelweg-Zuid langs het Duits Lijntje. Wethouder Eric van den Bogaard heeft drie modellen laten uitwerken. Ook de Spoorlaan naast het voormalig LTS-terrein krijgt een nieuwe invulling.



De stadshobbywerkplaats wordt snel gesloopt om verdere verloedering in het gebied te voorkomen.

Van den Bogaard legt uit wat de grootste verschillen zijn. "De situering van de waterberging verschilt. Bij model A en C komt de waterberging ter hoogte van het speeltuintje aan de Acacialaan/Parallelweg-Zuid. Bij B op de parkeerplaats op de hoek van de Spoorlaan en de Koolenkampenstraat." Voor alle varianten valt wel wat te zeggen. "De speeltuin wordt iets kleiner als daar de waterberging komt. De speeltuin ligt lager en is daarom zeer geschikt als berging. Bovendien missen we de grondverkoop voor woningen wanneer we de waterberging leggen aan de Spoorlaan."

'De speeltuin ligt lager en is daarom zeer geschikt als berging.'

Kritieken
Het aantal woningen per variant verschilt niet heel veel. Model A: 6 sociale huurwoningen en 15 vrije woningen. Model B: 6 sociale huurwoningen en 13 vrije woningen. Model C: 6 sociale huurwoningen en 13 vrije woningen. Wel is er per model een andere indeling.
Er was in eerste instantie ook een vierde variant. Deze werd al in een vroegtijdig stadium afgewimpeld. "Het speelterrein zou vrijwel helemaal verdwijnen. Dit viel bij veel mensen verkeerd. Ze waren er niet blij mee. Ik ken de wijk goed en begreep de kritieken. Daar komt bij dat wij als nieuw college ruimtelijke kwaliteit hoog in het vaandel hebben. De vierde variant is daarom vervallen."

Slopen
De voorbereidingen voor het slopen van de Stadshobbywerkplaats zijn inmiddels gestart. "Er wordt druk onderzoek gedaan naar de bodem, naar asbest en naar vleermuizen. De verwachting is dat de sloop in het najaar plaatsvindt. Een exacte planning is er nog niet. Zodra hier meer zicht op is, worden omwonenden op de hoogte gesteld", vertelt de wethouder. Hij verwacht dat de woningbouw over 1.5 jaar à 2 jaar van start kan gaan. "Er wordt druk gewerkt aan de plannen. Ook de meningen van bewoners en andere belanghebbenden worden verwerkt. Het is belangrijk om te luisteren naar de bewoners."

De hoek Parallelweg-Zuid en de Spoorlaan krijgt een metamorfose.

Metamorfose
De hoek Parallelweg-Zuid en de Spoorlaan krijgt een metamorfose. Van den Bogaard: "De gemeente wil graag een algemene kwaliteitsslag maken voor een wat groter gebied. Het oude stationskoffiehuis is helemaal verkrot. Daar moet iets mee gebeuren. Om die reden zijn de bestaande panden aan de Spoorlaan/Parallelweg bij de ontwerpen betrokken. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar behoud of renovatie. We hebben op dit punt uiteraard gesproken met de eigenaren. Zij staan open voor vervolgoverleg."



De LTS-woningen zien er strak uit.

Kwaliteitsslag
De wethouder van Meierijstad vindt het belangrijk om een kwaliteitsslag te maken. Het straatbeeld wordt daardoor verbeterd. "We willen niet iets bouwen wat bij wijzen van spreken het jaar daarna alweer gesloopt moet worden. Het is voor de lange termijn. Daar zet ik bij de komende projecten ook hoog op in", besluit Van den Bogaard.
De stadshobbywerkplaats wordt snel gesloopt om verdere verloedering in het gebied te voorkomen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant