Afbeelding

Inwoners Meierijstad helpen gemeente bij opstellen woonvisie

Wonen 901 keer gelezen

SINT-OEDENRODE | Nog voordat de conferentie echt begon, werden al veel ideeën gedeeld en werd uitvoerig gepraat over de toekomst van Meierijstad. Hoewel alle inwoners van de nieuwe gemeente uitgenodigd waren, zaten vorige week vooral projectontwikkelaars, adviesraden en raadsleden in de zaal. In zorg- en verpleegcentrum Odendael in Sint-Oedenrode hield de gemeente Meierijstad de startconferentie voor een nieuwe woonvisie. Inwoners, bedrijven en belangengroeperingen wordt daarbij om input gevraagd.

"Er worden vanavond geen kant-en-klare oplossingen gegeven", vertelde projectleider Frank van Geffen. "We willen er vooral achter komen wat de inwoners van Meierijstad willen op het gebied van wonen. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor een klankbordgroep, zodat we steeds hun mening kunnen vragen. Op die manier komt er echt iets tot stand dat draagkracht heeft onder de bevolking." Eén van de deelnemers van de avond was Leo Kwinten, van Vluchtelingenwerk Schijndel en Sint-Oedenrode. "Ik hoop dat op deze manier iets van onderaf tot stand komt en niet van bovenaf, volgens bestaande opvattingen." Kwinten hoopt dat ook gedacht wordt aan de situatie van vluchtelingen. "Zij hebben niets te zeggen over waar ze komen te wonen, ik hoop dat er ook rekening wordt gehouden met het perspectief van die mensen."

Kleinschalige ingrepen
In drie rondes van een half uur werd een hoop besproken. In de eerste ronde was het vooral de bedoeling dat gedroomd werd, maar het bleek al snel dat de deelnemers veel beren op de weg zien. Na een ingreep van de tafelvoorzitters ging het in tweede ronde al een stuk beter. De aandacht bij het thema duurzaamheid ging vooral uit naar zonnepanelen. "Mensen moeten lef tonen, bij een bank ga je ook niet berekenen in hoeveel jaar hij is afbetaald, waarom wel bij zonnepanelen?" Sommige deelnemers legden de verantwoordelijkheid juist bij de overheid. "De consument kijkt vooral naar de kosten aan de voorkant, dus de gemeente zal af en toe toch iets moeten afdwingen." De meeste mensen waren het erover eens dat snel iets gedaan moet worden. "We moeten kleinschalige dingen bedenken, die morgen al te realiseren zijn."
Sommigen deelnemers durfden wél echt te dromen. "Het zou mooi zijn als er honderd procent duurzame wijken komen in Meierijstad." Er zijn ook gemakkelijke manieren om duurzaamheid te realiseren. Het beroemde gezegde 'Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' werd genoemd. "Als je dat zinnetje in je achterhoofd houdt, ben je automatisch duurzaam bezig. Op die manier denk je aan je omgeving en aan de toekomstige generaties."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant