Afbeelding

Beerputdeksels

Column 2.052 keer gelezen

In de afgelopen weken ging er wereldwijd een Harvey Weinstein beerput open. Een storm van verhalen over seksuele intimidatie en misbruik kwam los onder de hashtag #metoo. Ook in Nederland zijn er talloze gevallen gemeld van vergelijkbaar grensoverschrijdend gedrag. Geen ver-van-mijn-bed-show, want ik weet zeker dat bijna iedereen in Meierijstad wel iemand kan aanwijzen waarvan men weet dat ie Weinstein-achtige trekjes of gedragingen heeft vertoond. Of nog steeds vertoont.

Wedden dat er in Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode en alle kernen eromheen van dat soort schuinsmarcheerders loslopen!? Sommige van hen zullen na al die publicaties onzeker op hun (tot nu toe) angstvallig verborgen beerputdeksels zitten. Andere zijn zich van geen kwaad bewust omdat niemand hen ooit (tijdig) tot de juiste orde riep of dúrfde te roepen.

Aan 'Weisteingedrag' en aanverwante stoornissen voor eens en altijd een eind maken lijkt een onmogelijke opgave. Elke poging daartoe moet echter toegejuicht worden! Het is daarom uiterst verbazingwekkend dat de gemeente Meierijstad er niet voor gekozen heeft om verenigingen te verplichten om voor vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Men wil nu klaarblijkelijk via een proef met jonge bedrijven…let op de volgende zin!...'een manier laten bedenken voor bestuurders om de drempel te nemen om hun organisatie aan te melden om gebruik te maken van de Regeling Gratis VOG voor Vrijwilligers'… Moest ook even bijkomen van deze ambtelijk aandoende omschrijving.

Ik onderschrijf de verbazing van gemeenteraadslid Laurens van Voorst dan ook volledig als hij stelt dat alles véél eenvoudiger kan! Daarnaast stelt de Hart voor Schijndel-voorman terecht dat je vrijwilligers die zo'n verklaring níet uit zichzelf willen overleggen als vereniging niet eens moet wíllen. Evenals Van Voorst vind ik dat de gemeente duidelijke regie moet gaan voeren. Ik vroeg me af waarom bestuurders van verenigingen/stichtingen eerst een drempel moeten nemen. Welke drempel? De aanvraag van zo'n VOG? Die kan geen drempel vormen, want dat is werkelijk een fluitje van een cent. Iedere zichzelf respecterende vereniging/stichting moet hier trouwens niet eens over na wíllen denken! Tenzij…tenzij ze wéten (of bang zijn) dat er dan iets boven water kan komen waarop ze afgerekend kunnen worden.

Gemeenten moeten sowieso afrekenen met verenigingen/stichtingen die moeilijk doen over zo'n VOG. Van Voorst gaf aan dit eventueel via de subsidies te doen. Geen slecht idee! Maar veel eenvoudiger is dat slachtoffers onacceptabel gedrag gewoon meteen melden. Je staat allang niet meer alleen! Weg met hufters, onnodige drempels en beerputdeksels!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant