Afbeelding

Lab-ratten-alert

Column 2.526 keer gelezen

Hoe goed kennen we onze buren? Wíllen we hen wel goed leren kennen? Doen we daar moeite voor? Zijn we op de hoogte van wat ze zoal 'uitspoken'? Van hun werk, hun hobby's, wie er bij hen over de vloer komt? En wíllen we dat allemaal wel weten? Hoe goed kennen we de buurt waarin we wonen? Zijn we op de hoogte van 'het soort volk' dat er woont? Wie maakt zich daar zorgen over? Wie onderneemt bepaalde acties als er onprettig wordt samengeleefd in z'n wijk? Wie doet iets aan zichtbaar crimineel gedrag? Of dúrft daar iets aan te doen?...

Drugsknutselaars
Al deze vragen 'popten' in me op toen ik las dat in Kaatsheuvel twee drugsknutselaars gesneuveld waren bij de uitoefening van hun lucratieve hobby. Of 'werk' zo u wilt. De eerste reactie van veel lezers moet ongetwijfeld zijn geweest: 'Net goed!" of 'Weer twee minder!'. Ik zal u eerlijk schrijven dat ik me er op betrapte béide reacties achter elkaar wel passend te vinden. Dat had vooral te maken met de maníer waarop ze ons aardse bestaan verlieten en de plék waar hun 'gekokkerel' verkeerd uitpakte.

Crimineel
Dat 'net goed' had te maken met het feit dat ze 'stilletjes vertrokken'. Zonder onschuldige slachtoffers mee te nemen. De idioten hadden hun drugslab namelijk in een drukke woonwijk gevestigd. Als je bekijkt wat er allemaal had kúnnen gebeuren als de boel bijvoorbeeld zou zijn ontploft, dan is dit wat mij betreft een prima scenario. De 'weer twee minder'-gedachte komt voort uit het feit dat ze hun productieplek crimineel verkeerd kozen. Te midden van gewone mensen als u en ik gaan werken met zuren (zoutzuur, zwavelzuur, fosforzuur), licht ontvlambare oplosmiddelen (methanol, ethanol, alcohol of aceton) is letterlijk onacceptabel explosief gedrag te noemen. Zeker als die ingrediënten verkeerd met elkaar in aanraking komen, ermee gekookt wordt en beperkt geventileerd. Ik gok erop dat beide heren 'speed' aan het fabriceren waren. Iets te snel waarschijnlijk. Pakte ditmaal goed uit.

Gasflessen
Ook in Meierijstad zitten lab-ratten, zeker weten! Net als zwarte ratten (die al overlast geven in Veghel) moeten we deze soort consequent bestrijden! Dus zien we nooit barbecueënde boekhouders steeds met gasflessen sjouwen: Wees alert! Bij veel lege plastic tonnetjes met een schadelijke-stoffen-teken ergens achter in een tuin moeten er lichtjes gaan branden. Doe dat wel voorzichtig!

Pleit ik hiermee voor klikgedrag? Ja dus, maar wél binnen een bepaalde context. Weg met lab-ratten!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant