Afbeelding
VIDEO

N279 's-Hertogenbosch – Veghel is nu écht af

Verkeer en vervoer 2.949 keer gelezen

VEGHEL | Een bredere provinciale weg met veilige ongelijkvloerse aansluitingen naar de dorpen, het bedrijventerrein De Brand en de A2 en een weg zonder verkeerslichten. Voor automobilisten is het al bijna een jaar geen nieuws meer, maar sinds donderdag is de nieuwe N279 tussen 's-Hertogenbosch en Veghel officieel gereed.

In de afgelopen twee jaar zijn de gelijkvloerse kruisingen tussen de A2 en A50 verdwenen. Daardoor rijdt verkeer in de spits tien minuten sneller van Veghel naar Den Bosch. De dorpen profiteren van de afname van sluipverkeer en de afname van het geluid van de weg door het gebruik van stiller asfalt. Het grootste deel van de vernieuwde weg ging eind 2016 al open voor verkeer, acht maanden eerder dan gepland. In de afgelopen periode heeft de aannemer Combinatie de Vaart nog de laatste afrondende werkzaamheden verricht terwijl het verkeer tussen Veghel en de brug Nijvelaar al gebruik kon maken van de verbrede weg.

Extra plus
Na de openstelling voor het verkeer van het grootste deel van de N279 is in 2017 nog gewerkt aan de aansluiting van bedrijvenpark De Brand in Den Bosch. Oorspronkelijk behoorde de verbouwing van dit kruispunt niet tot de opdracht. De aannemer zag echter de mogelijkheid om ook hier een ongelijkvloerse kruising te realiseren binnen het beschikbare projectbudget en binnen de door de provincie gestelde opleverdatum. Gedeputeerde Christophe van der Maat: "We hebben uiteraard gebruik gemaakt van deze extra plus die de aannemer ons bood. Ik vind dit een mooi voorbeeld wat er kan gebeuren als je de markt als expert de mogelijk biedt om met eigen voorstellen te komen om het project verder te verbeteren."

Compensatie van natuur
Ook op het vlak van recreatie, natuur en cultuur kreeg het gebied een impuls. Bijvoorbeeld via de aanleg van het Dynamische Beekdal. Of via het fietspad langs het kanaal waar de provincie diverse bankjes en picknicksets plaatste, gemaakt van het hout van bomen die gerooid werden voor de verbreding van de N279. Dat geldt ook voor het hout van de uitkijktoren die nabij Kasteel Heeswijk verrees. Het ontwerp daarvan kwam uit een ontwerpwedstrijd voor basisscholen. Daarnaast start in 2018 de uitvoering van het natuurcompensatieplan dat de provincie opstelde met professionele partijen en burgers uit de streek.

VIDEO.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant