Afbeelding
AFSCHEIDSINTERVIEW

'Meierijstad is een Eredivisiespeler'

Algemeen 1.002 keer gelezen

VEGHEL | Het is voor Marcel Fränzel (57) een afscheid met een dubbel gevoel, maar aan de andere kant ook onontkoombaar. De waarnemend burgemeester van eerst Veghel en daarna Meierijstad heeft dinsdag zijn laatste werkdag gehad. Woensdagavond wordt Kees van Rooij geïnstalleerd als burgemeester van Meierijstad. De goedlachse Fränzel blikt terug op een fantastische tijd. "Het is een groot avontuur geweest waar ik met veel voldoening op terugkijk."

De 57-jarige Fränzel begon ongeveer vijftien maanden geleden als opvolger van de naar Lelystad vertrokken Ina Adema. Op 31 december werd hij ontslagen in Veghel en op 1 januari benoemd tot eerste burgemeester van fusiegemeente Meierijstad. "Een prachtige fusie. Waarom? Omdat het een fusie uit liefde was. Ik geniet er nog steeds van als ik hier door het gemeentehuis in Veghel wandel. Er werken 600 ambtenaren samen. 35 gekozen raadsleden proberen alles zo goed mogelijk te doen voor 80.000 inwoners." Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode hebben er zelf voor gekozen om te fuseren. Het is geen opgelegde fusie geweest. "Er is geen gezeur geweest. Alle dorpen hebben het beste met elkaar voor. Dat valt te prijzen."
De eerste voordelen van de fusie worden langzaam tastbaar. "De burger heeft er nog niet zoveel van gemerkt, maar leg volgend jaar de brieven maar eens naast elkaar. De lasten gaan naar beneden", belooft Fränzel.

Oliemannetje
De rol van de waarnemend burgemeester is wel degelijk groot geweest, ook al spreekt hij zelf in de we-vorm en roemt hij het team. "Samen met de raad en de wethouders hebben we voor rust en orde gezorgd. Een fusie is niet makkelijk. Ikzelf heb suggesties gedaan en de raad en wethouders stonden daar gelukkig voor open." Fränzel fungeerde vooral als oliemannetje. Iemand die ervoor zorgt dat onderhandelingen soepel verlopen. "Ik heb getracht initiatief te nemen als meewerkend voorman. Streng en met humor. Aan de zijlijn staan, past niet bij mij." Hij heeft veel respect voor alle raadsleden. "Deze mensen krijgen veel kritiek te verduren en doen het nooit goed. Onterecht. Ze verdiepen zich in moeilijke materie en doen dit veelal naast hun eigen baan."

Eigen identiteit
Fränzel heeft het enorm naar zijn zin gehad in Meierijstad. "Het bruist van de feesten en partijen. Het verengingsleven is zeer actief en verder zijn er een paar grote evenement die echt tot de verbeelding spreken. Denk daarbij aan 7th Sunday en Harmony of Hardcore, Paaspop, maar ook de Buffelrun in Boerdonk. Ook de verschillende herdenkingen hebben een grote indruk op me achtergelaten." De eigenheid van de dertien kernen is niet of nauwelijks aangetast, vindt Fränzel. "Of je nu kijkt naar Boerdonk of naar Zijtaart. Het zijn stuk voor stuk dorpen met een eigen identiteit. Of het nu een dorpsauto is, een speelfilm of een gemeenschapshuis. Het wordt allemaal in eigen beheer geregeld." De grote rol van de rooms-katholieke kerk heeft ook indruk op hem gemaakt.

Lobby
Meierijstad is met 80.000 inwoners de zevende gemeente van Noord-Brabant en in oppervlakte zelfs de grootste. "Meierijstad moet eraan wennen dat ze een Eredivisiespeler zijn geworden", zegt Fränzel, die Meierijstad in één adem noemt met Den Bosch, Eindhoven en Oss. Hij vervolgt: "Er moet gelobbyd worden, zonder uit de hoogte te doen. Kijk naar de voedselsector. Je moet dat gaan uitbouwen en het ook uitstralen. Naar Den Bosch (provincie red.), Den Haag (regering red.) en Brussel (EU red.). Mijn opvolger Van Rooij is landbouwkundig ingenieur en een goede netwerker. Een prima keuze", denkt Fränzel.

'Het is een fusie uit liefde'

'Niet tevreden met middelmaat'
Het is aan Meierijstad om nu door te pakken. "De basis is op orde. De gemeente moet niet tevreden zijn met middelmaat. De Eredivisiestatus uitbouwen. Het merk Meierijstad moet op de kaart worden gezet. Gas erop", zegt de afscheidnemende burgemeester. De economie trekt aan en de bedrijvigheid in Meierijstad loopt als een trein. Toch ziet Fränzel ook een nadeel in al deze positiviteit. "Files. Het loopt steeds vaker vast op de A50 en de N279. Er rijden veel meer mensen door deze steek en dit vormt echt een probleem. Dat is schadelijk voor Meierijstad. Ook hierin moet actief gelobbyd worden bij bijvoorbeeld de minister. Doe dit schouder aan schouder met het bedrijfsleven. Je wil niet dat mensen Meierijstad straks kennen door het verkeersoverzicht."

Drugsdealers
Er zijn ook dingen die beter kunnen. Fränzel: "Er moet kritisch worden gekeken naar het buitengebied en de agrarische sector. Het buitengebied mag niet verrommelen. Het is namelijk niet de bedoeling dat drugsdealers met grote pakken geld deze kant op komen." Door de nieuwe regelgeving stoppen er waarschijnlijk een aanzienlijk aantal agrarische bedrijven. "Je wil niet dat er straks allemaal bordjes met 'te koop' staan."
Veel arbeiders die werken in Meierijstad wonen elders. Volgens Fränzel kan daar ook kritisch naar worden gekeken. "Hoe kunnen we deze mensen verleiden om hier te komen wonen? Er zijn genoeg voorzieningen en er is ruimte genoeg om prachtig te wonen. Toch kiezen deze mensen ervoor om 's ochtends en 's avonds in de file te staan. Onbekend maakt onbemind. Misschien biedt een inburgeringsprogramma voor Meierijstad uitkomst."

'Goud in handen'
Van de Veghelaar heeft Fränzel genoten. "Mouwen opstropen en er samen iets van maken. Aan de ene kant is er ruimte voor feest, maar er wordt ook keihard gewerkt", stelt hij vast. Fränzel, die zelf niet uit Brabant komt, paste zich snel aan. Tijdens carnaval zong hij in bijpassende kledij verschillenden mensen toe. Het leverde hem een boel leuke reacties op. "Voor mij was Veghel en daarna Meierijstad de hoofdprijs voor een waarnemend burgemeester. Ik heb de baby zien opgroeien en geef het met goed vertrouwen door aan Van Rooij. Jullie hebben goud in handen. Koester dat en bouw verder. "
Zelf gaat Fränzel zich niet vervelen. "Ik heb nog vier klussen lopen. In de toekomst zou ik het leuk vinden om weer als waarnemend burgemeester aan de slag te gaan." Waar? Het liefste in Brabant. "Brabant heeft absoluut mijn voorkeur", besluit hij lachend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant