Stoomwasscherij
Stoomwasscherij

Vriendendienst

Column 2.941 keer gelezen

Enige tijd geleden schreef ik op deze plek een 'open brief' aan de Veghelse JUMBO-topman Frits van Eerd. In de column 'Erfgoedgezind'(3-12-2017), verzocht ik hem de sloop van het oudste gedeelte van 'Stoomwasscherij De Lelie' te sparen. Het bleek niet aan dovemansoren te zijn gericht. De afbraak werd (tijdelijk) stilgelegd omdat Frits er zeker van wilde zijn dat er aan de Zuidkade geen 'fouten' werden gemaakt.

Hoewel ik nog gewoon via het telefoonboek, mijn werk in Veghel of De Stadskrant gemakkelijk te benaderen ben, werd ik via Linkedin uitgenodigd voor een gesprek over de kwestie. Wat omzichtig en zakelijk, maar niet minder gemeend zou later blijken. Op het hoofdkantoor van de Veghelse supermarktketen werden allerlei plannen op de Zuidkade vriendelijk en open uiteengezet. Over de hardnekkige grondvervuiling aldaar (na het stoomwassen kwam chemisch wassen) en de problemen die bijvoorbeeld ook Friesland Campina bij het oppompen van grondwater daarvan ondervond. Dat dit grondig moest worden aangepakt werd me zelfs als leek snel duidelijk. Wel sprak ik mijn verbazing uit over het werk van JUMBO's pr-afdeling. Wanneer het verhaal dat ik te horen kreeg op dezelfde begrijpelijke wijze officieel naar buiten was gebracht, waren niet zoveel Veghelaren ongerust geworden. Hier ligt, als gevolg van de groeistuipen van het razendsnel groeiende bedrijf, nog een pr-aandachtspuntje zullen we maar zeggen. Nadat me verzekerd werd dat er ook constructieve gesprekken gaande waren met de Veghelse erfgoedspecialist Gerard van Asperen, kon ik redelijk gerust op huis aan. Aan de historie van 'Stoomwasscherij De Lelie' (later Rath & Co) zal ter plekke zo gepast mogelijk aandacht besteed worden.

Frits van Eerd en de zijnen hebben zich van hun beste kant laten zien. Het karakteristieke stukje pand is weliswaar niet gered, maar gebleken is dat door wat gerichte aandacht én vooral de vasthoudendheid van mensen als Gerard van Asperen zaken in beeld kómen en blíjven die ieders aandacht verdienen.

Misschien wat overmoedig geworden door dit resultaat overweeg ik binnenkort een open brief aan Sligro-topman Koen Slippens te richten. Daarin zou ik hem vragen hoe goed het voor Veghel, Meierijstad en verder heel Nederland zou zijn als zijn EMTÉ-supermarkten, uiteraard tegen de juiste prijs, verkocht worden aan JUMBO. Hoe hoog de gunfactor in deze is en hoe goed het zou zijn voor de onderlinge samenwerking tussen twee rasechte Veghelse bedrijven? Ik kan me namelijk op geen enkele manier voorstellen dat een dergelijke 'vriendendienst' slecht is voor wie dan ook…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant