Afbeelding

Maria ter Heide op bezoek in het Provinciehuis

Politiek 1.257 keer gelezen

MARIAHEIDE | Groep 7/8 van basisschool Maria ter Heide uit Mariaheide bracht maandag 5 februari een bezoek aan het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch. De leerlingen waren uitgenodigd door het CDA, dat in het Provinciehuis wekelijks rondleidingen voor zowel kinderen als volwassenen organiseert.

Fractiemedewerker Ernst heette de leerlingen en hun begeleiders welkom, waarna hij hen meenam naar een van de vele vergaderzalen die in het Provinciehuis te vinden zijn. Daar speelden de leerlingen een quiz, waarin zij meer te weten kwamen over wat de provincie doet en wat er in het Provinciehuis gebeurt. Zo leerden ze het verschil tussen Provinciale en Gedeputeerde Staten, wie de Commissaris van de Koning is en over welke onderwerpen de provincie wel of juist niet beslist.
Bij de quiz hoorde ook een prijs, namelijk een vervolgexcursie naar de Tweede Kamer in Den Haag. Met een klein beetje hulp van de meegekomen ouders, juf Nathalie én stagiaire Emma sleepten de leerlingen die prijs in de wacht.

Uitzicht
Na de quiz nam Ernst de leerlingen mee door het 103,5 meter hoge gebouw. Als eerste naar de hoogste, 23ste verdieping, waar bijzondere activiteiten en evenementen plaatsvinden. Hiervandaan hadden de leerlingen een spectaculair uitzicht over de provincie en konden in de verte zelfs hun eigen woonplaats Mariaheide zien liggen.
Daarna zagen de leerlingen de fractiekamers van de verschillende politieke partijen die in het Provinciehuis zijn gehuisvest. Via verschillende bijzondere kunstwerken, elk met een eigen verhaal, kwamen ze vervolgens in de Statenzaal. Eens in de twee weken vindt daar de zgn. 'Statenvergadering' plaats, waarin de belangrijkste provinciale besluiten worden genomen. In de Statenzaal hebben alle provinciale politici (Statenleden) een eigen stoel (zetel), die de leerlingen uiteraard even mochten uitproberen. Ook oefenden ze onder leiding van Ernst een debat over de toekomst van de Efteling, waarbij één leerling in de huid kroop van Commissaris van de Koning en optrad als debatleider.

Na tweeënhalf uur keerden de leerlingen terug naar school. Marianne van der Sloot, fractieleidster van het CDA: "Geweldig dat zoveel scholen ingaan op onze uitnodiging om het Provinciehuis te bezoeken. De provincie is weliswaar een onbekende, maar beslist geen onbelangrijke bestuurslaag. In onze rondleidingen leggen we uit waarom en proberen we de leerlingen op laagdrempelige wijze te laten kennismaken met wat er in dit bijzondere gebouw gebeurt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant