Afbeelding
Veghelse Toneel Publieksprijs

'Het verhaal van Anne Frank hoort bij Nederland'

Kunst en cultuur 468 keer gelezen

VEGHEL | Het toneelstuk Achter het huis staat op donderdag 22 februari in Theater De Blauwe Kei op de CHV Noordkade in Veghel. Dit toneelstuk is een nieuwe, eigentijdse bewerking van de dagboeken van Anne Frank waarin niet zozeer het verhaal van Anne Frank zelf centraal staat, maar vooral de vraag wat er tussen mensen kan gebeuren als je dicht op elkaar moet leven terwijl buiten de vijand rondloopt. Achter het huis is om 20.15 uur te zien in de grote Theaterzaal. Kaarten kosten 26 euro en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.



Onder de personages van Achter het huis leven humor, verlangens én beestachtige driften.

Voor schrijver Ilja Leonard Pfeijffer is het Achterhuis dat Anne Frank in haar beroemde dagboeken beschrijft 'een claustrofobisch laboratorium van emoties, angsten, vijandigheden, hoop en wanhoop, die in hun onmenselijke uitvergroting maar al te menselijk zijn'. Dit gegeven is de basis voor de voorstelling. Honderden mensen ter wereld zijn immers op de vlucht en moeten zich schuilhouden. Soms jarenlang, met velen dicht op elkaar in te kleine ruimtes en onzeker over de toekomst. De dagboeken van Anne Frank waren Pfeijffers inspiratiebron. Voor dit toneelstuk heeft hij ze echter ontdaan van hun historische en feitelijke context.

Herkenbaar
Actrice Anne van der Burg vindt het goed dat het verhaal uit de 'heiligheid' wordt getrokken. "Anne Frank hoort bij Nederland. Haar verhaal is gruwelijk aangrijpend en de Tweede Wereldoorlog mag nooit worden vergeten. Tegelijkertijd is het Achterhuis ook een beetje een pretpark geworden. Terwijl de situatie van een onderdrukt volk of van jarenlang met veel mensen in een te kleine ruimte moeten zitten juist nu heel actueel is. Bovendien zijn Annes emoties bovenal menselijk. Iedereen heeft bijvoorbeeld op een bepaald moment in zijn jeugd wel zijn ouders gehaat en daar later spijt van gehad. Dat is ook herkenbaar zonder de context van de Tweede Wereldoorlog of Joods zijn." Medespeler Hajo Bruins, in de voorstelling Annes vader Otto Frank, vult aan dat de voorstelling probeert om het mythische verhaal van Anne Frank van nuances te voorzien. Géén historische nuances. Er is een flinke dosis fictie toegevoegd. Bruins: "Wij spelen wat er zou kunnen gebeuren als acht mensen twee jaar lang opgesloten zitten terwijl buiten de vijand rondloopt. In onze interpretatie leven onder de personages humor, verlangens én beestachtige driften." Voorafgaand is er een gratis inleiding. Deze start om 19.15 uur.

Publieksprijs
Achter het huis is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant