Hoofdrolspeler Bram van der Vlugt (L) ziet een wens in vervulling gaan
Hoofdrolspeler Bram van der Vlugt (L) ziet een wens in vervulling gaan
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Geestig en ontroerend toneelstuk over tekortkomingen

Kunst en cultuur 479 keer gelezen

VEGHEL | Het toneelstuk Mooi weer vandaag wordt op vrijdag 2 maart gespeeld in Theater De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel. Dat dit toneelstuk te zien is in de Nederlandse theaters is het resultaat van de wens van hoofdrolspeler Bram van der Vlugt, groot liefhebber van de tragikomedie Mooi weer vandaag van de Britse schrijver David Storey. Mooi weer vandaag is op vrijdag 2 maart om 20.15 uur te zien in de grote theaterzaal van De Blauwe Kei. Kaarten kosten 25 euro en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

In de tragikomedie Mooi weer vandaag volgen we de gesprekken tussen vier mensen van verschillende leeftijden. Hun gesprekken gaan veelal over het weer en ontsporen voortdurend. Langzaamaan wordt duidelijk dat er met alle vier iets aan de hand is. Bram van der Vlugt is een groot liefhebber van deze toneelklassieker. Het is al jaren zijn wens om dit stuk op het toneel te brengen. Van der Vlugt: "Wat dit toneelstuk voor mij zo aantrekkelijk maakt, is dat het op een poëtische en dramatische manier heel gewone tekortkomingen van de menselijke omgang laat zien. Twee mannen en twee vrouwen praten met elkaar en praten tegelijkertijd niet met elkaar. De mannen houden de schijn op, ze ontkennen met hun onbenullige woordjes wat in hun verleden ligt. Je ziet ze lijden zonder dat duidelijk is waarom ze lijden. De vrouwen zijn 'recht voor hun reet'. Die benoemen juist alles, ook dat wat eigenlijk te pijnlijk is om zo bot te zeggen. De lach om dingen die eigenlijk té erg zijn, is uiteindelijk een lach van herkenning."

'Knap geschreven'
Mooi weer vandaag werd in 1970 geschreven en vrijwel meteen in Nederland opgevoerd door de Haagse Comedie. In de jaren negentig werd het stuk opnieuw in Nederland gespeeld door Toneelgroep Amsterdam. Van der Vlugt: "Ik vond dat het nu wel weer eens tijd werd, veertig jaar nadat het stuk voor het eerst in Nederland is gespeeld en twintig jaar nadat het voor het laatst werd gespeeld. Het is knap geschreven en ook knap vertaald. Er gebeurt ogenschijnlijk weinig, maar eigenlijk juist veel. Dat is fascinerend. Het gaat steeds om de suggestie onder de woorden: zodra het water te dicht aan de lippen komt, zoeken de personages een uitweg. Daarnaast zijn er voortdurend kleine misverstanden, momenten waarop de personages denken tot elkaar te komen, maar dat blijkt toch niet zo te zijn." Voorafgaand is er een gratis inleiding. Deze start om 19.15 uur.

Publieksprijs
Mooi weer vandaag is genomineerd! De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant